Meerlingbevalling

De laatste jaren raken meer vrouwen dan vroeger zwanger van een tweeling, drieling of zelfs vierling. Dat komt deels doordat meer vrouwen met behulp van medische technieken zwanger raken.

 

Risico’s tijdens een meerlingzwangerschap

 

Het dragen van een meerling is zwaarder dan het dragen van een eenling. Zo is bijvoorbeeld de kans op zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte groter.

 

Meerlingen worden vaak te vroeg geboren

 

Bijna de helft van alle meerlingen komt te vroeg ter wereld. Daarvan komt nog eens 20 procent veel te vroeg, zo rond de 34 weken. Ook kunnen een of meer van de baby’s kleiner blijven dan gemiddeld.

 

Meerlingbevalling

 

Een vaginale bevalling is bij een tweeling soms niet mogelijk, doordat de baarmoederhals te ver opgerekt raakt en meer moeite heeft om goed samen te trekken bij de weeën. Soms kan het eerste kind wel via de natuurlijke weg geboren worden, maar lukt dat bij het tweede kind niet goed, doordat de placenta verschuift. In dat geval is een keizersnede mogelijk.

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.