Keizersnede bevalling

Bij een keizersnede wordt de baby geboren via een snee in de onderbuik. Het is een buikoperatie die de gynaecoloog in het ziekenhuis uitvoert.

 

Redenen voor een keizersnede

 

Een keizersnede kan gepland zijn, maar is ook wel eens onverwachts nodig. Bijvoorbeeld wanneer:

 

  • de baby een relatief groot hoofd heeft;
  • het bekken te nauw is;
  • er sprake is van een stuitligging of een andere ongunstige ligging van de baby, de moederkoek of de navelstreng;
  • er afwijkingen zijn aan de baarmoeder;
  • de bevalling te lang duurt;
  • de conditie van de baby of de moeder achteruit gaat.

 

Wie mogen er bij de keizersnede zijn?

 

In de meeste ziekenhuizen mag de partner bij de keizersnede aanwezig zijn op het moment dat het kind echt uit de buik gehaald wordt. Dat is meestal zo’n 15 minuten na het begin van de ingreep.

 

Voorbereiding op de keizersnede

 

Als je van tevoren weet dat je een keizersnede moet ondergaan, word je de dag voor de operatie in het ziekenhuis opgenomen. Als je medicijnen slikt, moet je die meenemen. Bespreek dat vooraf met de gynaecoloog.

 

De avond voor de operatie mag je na middernacht niets meer eten of drinken, want je maag en blaas moeten leeg zijn tijdens de operatie. Vóór de operatie brengt de verpleegkundige een blaaskatheter aan, zodat de urine kan wegstromen; deze wordt in een zak opgevangen.

 

Verdoving bij een keizersnede

 

Een keizersnede wordt onder verdoving uitgevoerd. Afhankelijk van de reden voor een keizersnede kun je daarbij vaak zelf kiezen voor algehele narcose of een ruggenprik.

 

  • Bij algehele narcose maak je de keizersnede zelf niet bewust mee omdat je buiten bewustzijn bent.
  • Bij de ruggenprik wordt je hele onderlichaam vanaf de navel verdoofd. Je voelt wel wat getrek en geduw en ervaart misschien een beetje een drukkend of benauwd gevoel vanwege de verdoving, maar het doet geen pijn.

 

Openen van de buik

 

In bijna alle gevallen maakt de gynaecoloog een horizontale snede vlak boven het schaambeen (bikinisnede). De snede loopt van links naar rechts over de onderbuik. In een klein aantal gevallen wordt de snede verticaal gemaakt, van boven naar beneden. Daarna wordt het buikvlies opengesneden en schuift de chirurg de darmen en blaas opzij. Als laatste wordt de baarmoeder open gesneden.

 

De geboorte

 

Hierna kan de gynaecoloog de baby eruit tillen. Jouw baby is geboren! De navelstreng wordt afgebonden en doorgeknipt. Eventueel mag je partner dat doen.

 

Gentle sectio of ‘natuurlijke keizersnede’

 

Het is in sommige ziekenhuizen mogelijk om bij een ruggenprik een ‘gentle sectio’ of ‘natuurlijke keizersnede’ te krijgen. Overleg dit met je gynaecoloog. Bij een natuurlijke keizersnede wordt kort voor de geboorte het doek naar beneden gehaald om te kunnen zien hoe je baby geboren wordt. Daarna mag je baby direct bij jou op de borst. Je baby kan eventueel daarna ook worden aangelegd.

 

Vroeg huid-op-huid contact is goed voor de band tussen jou en je baby en het kan ervoor zorgen dat je borstvoeding sneller op gang komt.

 

Hechten

 

Vervolgens wordt de placenta (moederkoek) weggehaald. De buik wordt daarna gehecht. Het hechten neemt de meeste tijd in beslag, want het is secuur werk. Je kunt pijn voelen van dit binnenlitteken ter hoogte van je navel.

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.