Jeuk

Tijdens de zwangerschap kun je verschillende soorten jeuk krijgen.

 

  • Misschien heb je alleen jeuk op je buik. Dat komt vaak voor.
  • Soms heb je jeuk over je hele lichaam. Door de hormonen komen er bepaalde stoffen vrij in je bloed waar je jeuk van kunt krijgen. Je kunt mentholpoeder gebruiken om de jeuk te verzachten. Ook kan het helpen om niet te heet te douchen.
  • Je kunt jeuk krijgen door heel veel pukkeltjes. Dit komt meestal in de laatste maanden voor. Heb je heel veel last van jeuk? Bespreek het dan met je verloskundige!
  • Je kunt extreme jeuk krijgen aan onder ander handpalmen en voetzolen. In dit geval is het verstandig om dit aan de verloskundige te melden.

 

Jeuk met uitslag

 

Je kunt last krijgen van jeuk die gepaard gaat met een duidelijk zichtbare uitslag. Er zijn twee soorten uitslag die duidelijk met de zwangerschap te maken hebben: zwangerschapsjeuk en herpes gestationis (zweetblaasjes). Beide aandoeningen zijn heel vervelend, maar niet gevaarlijk.

 

Zwangerschapsjeuk

 

Zwangerschapsjeuk kan de vorm aannemen van rode, onregelmatige plekken op de buik, die soms als verheven eilandjes op de huid liggen. Midden in de plekken zitten soms kleine, met vocht gevulde blaasjes. De uitslag kan zich uitbreiden naar je dijen, billen of armen. Deze aandoening noemen we ook wel PUPPP. PUPPP ontstaat meestal rond de vierentwintigste week van de zwangerschap en blijft vaak tot na de bevalling bestaan.

 

Wat kun je doen tegen zwangerschapsjeuk?

 

Als de jeuk ondraaglijk wordt, kan de arts allergiepillen of een milde hormoonzalf op basis van corticosteroïden voorschrijven. In erge gevallen wordt ook wel prednison (in tabletvorm) voorgeschreven. Na de geboorte van de baby verdwijnen de klachten vanzelf. De kans dat je bij een volgende zwangerschap opnieuw klachten krijgt, is niet zo groot.

 

Herpes gestationis

 

Een andere variant is herpes gestationis (niet te verwarren met herpes genitalis). Bij deze aandoening verschijnen er grotere en kleinere blaasjes. Ze beginnen op de buik en daarna verspreiden ze zich over het lichaam. De uitslag kan vrij snel opkomen, op verschillende momenten gedurende de zwangerschap maar ook na de bevalling. Deze uitslag kan bij een volgende zwangerschap terugkomen en is ook besmettelijk voor de baby.

 

Wat kun je doen tegen herpes gestationis?

 

Of het echt herpes gestationis is, kan vastgesteld worden door een klein flintertje huid te laten onderzoeken. De behandeling kan bestaan uit het smeren van een hormoonzalf op basis van corticosteroïden of, in ernstige gevallen, het innemen van prednison (in tabletvorm).

 

Jeuk op handpalmen en voetzolen

 

Door de verandering van hormonen in je lichaam kan het voorkomen dat het gehalte galzure zouten in je lichaam te hoog is. Hierdoor ontstaan er lichte stuwingen in de lever en kunnen er afvalstoffen in het bloed terecht komen. Deze afvalstoffen veroorzaken soms jeuk en huiduitslag. Als je last hebt van extreme jeuk, of jeuk aan je handpalmen en voetzolen, meld het dan aan de verloskundige.

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.