Hoge bloeddruk

Ongeveer een op de tien zwangere vrouwen krijgt vanaf de twintigste week een (iets) verhoogde bloeddruk. Een hoge bloeddruk die het gevolg is van de zwangerschap, wordt ‘zwangerschapshypertensie’ genoemd. Vroeger sprak men wel van ‘zwangerschapsvergiftiging’, maar deze term wordt in de medische wereld niet meer gebruikt.

 

Hoe hoog is een hoge bloeddruk?

 

In de zwangerschap spreken we van een te hoge bloeddruk bij een bovendruk van 140 mmHg en een onderdruk meer dan 90 mmHg. De aanstaande moeder heeft hier zelf weinig last van, maar het is minder goed voor de groei van de baby. Daarom is het belangrijk dat je bloeddruk regelmatig wordt gecontroleerd.

 

Kans op bloedstolling bij zwangerschapshypertensie

 

Bij zwangerschapshypertensie gaan de nieren en lever soms tijdelijk slechter werken en kunnen er afwijkingen in de bloedstolling ontstaan. Ook de groei of de conditie van de baby kan achterblijven als de bloedtoevoer naar de placenta (moederkoek) vermindert. Die kans is over het algemeen niet groot bij een lichte verhoging van de bloeddruk. Tegen het einde van de zwangerschap is de kans op complicaties door een hogere bloeddruk meestal veel kleiner dan vroeg in de zwangerschap.

 

Oorzaak van hoge bloeddruk is onduidelijk

 

Bij de meeste vrouwen is niet duidelijk waardoor ze een hoge bloeddruk krijgen. De kans is wel groter bij vrouwen met bijvoorbeeld diabetes (suikerziekte), vaat- en nierziekten, sommige auto-immuunziekten of al eerder bestaande hoge bloeddruk. Ook bij een meerlingzwangerschap neemt de kans op hoge bloeddruk toe. Vermoedelijk spelen ook erfelijke factoren een rol.

 

Gezond leven

 

Hoge bloeddruk kan weer lager worden. Gezond eten is daarbij belangrijk. Eet veel verse groenten, fruit, volkorenproducten en halfvolle en magere zuivelproducten. Pas op met zout, verzadigd vet, transvet en drink geen alcohol. Genoeg ontspanning en matig bewegen (wandelen, fietsen, zwemmen of yoga) kunnen zeker helpen om een verhoogde bloeddruk te verlagen.

 

Let op verborgen zout en vet

 

Let bij het kiezen van je voeding vooral ook op de verpakking. In veel producten zit namelijk meer zout (natrium) of vet dan je denkt. Augurken, zuurkool, haring en andere dingen ‘in het zuur’ bevatten veel zout. Koekjes en snacks, gekruide vlees- en worstsoorten, soepen en sauzen, maar ook ijs en veel kant-en-klaarmaaltijden zijn te zout of te vet.

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.