Gezond drinken

Voldoende drinken is belangrijk in de zwangerschap. Met 1,5 tot 2 liter per dag zit je goed. Dat is ongeveer 10 bekers of 10 grote glazen. Het advies is om vooral thee of koffie zonder suiker, halfvolle of magere melk of water te nemen.

 

Cafeïne

 

Koffie, thee en sommige soorten frisdrank, waaronder energiedrankjes bevatten de opwekkende stof cafeïne. Een teveel aan cafeïne kan de baby onrustig maken. Soms voelt het dan alsof je baby door je buik stuitert. Te veel cafeïne vergroot bovendien de kans op een miskraam. Het kan ook zorgen voor een lager geboortegewicht van je baby. Ook groene en zwarte thee bevatten cafeïne, maar wel veel minder dan koffie.

 

Drink per dag niet meer dan:

 

1 mok/2 kopjes koffie of 1 energiedrankje
3 koppen groene of zwarte thee

 

Wil je weten hoeveel koffie en thee je precies kunt drinken als je zwanger bent? Lees hier meer over op Voedingscentrum.nl.

 

Kraanwater

 

Bijna al het kraanwater in Nederland is veilig om te drinken. Maar soms kan er te veel lood in kraanwater zitten. Dit is het geval bij loden waterleidingen of nieuwe waterleidingen en kranen. Als je zwanger bent, is te veel lood niet goed voor je ongeboren kind.

 

Wil je weten wat je nog meer allemaal wel en niet kunt drinken (of eten) tijdens je zwangerschap? Download dan de app ZwangerHap van het Voedingscentrum.

 

De eerste 1000 dagen van je kind

 

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.