Gewicht

Tijdens je zwangerschap is het normaal dat je aankomt in gewicht. Als je naast de normale zwangerschapskilo’s niet extra aankomt, is dat goed voor je baby en kom je na de zwangerschap weer sneller op je oude gewicht.

 

Gezond en gevarieerd eten is belangrijk

 

Tijdens je zwangerschap is eten voor twee niet nodig. Heb je meer trek, dan kun je het beste rauwkost, fruit, een handje noten, een schaaltje zuivel of een extra volkoren boterham nemen. Probeer niet extra te snoepen of snacken.

 

Lijn niet tijdens de zwangerschap

 

Lijn niet als je zwanger bent. Jij en je baby krijgen dan te weinig voedingsstoffen binnen. Let niet te veel op de weegschaal. Probeer wel zo gezond mogelijk te eten en snoep niet te veel. Val je de eerste drie maanden een paar kilo af door de misselijkheid? Dat is niet erg. Maar als de misselijkheid blijft aanhouden, neem dan contact op met je huisarts of verloskundige.

 

Als je tijdens de zwangerschap niet genoeg in gewicht aankomt, kan je kind een laag geboortegewicht hebben en eerder geboren worden dan de bedoeling was. Genoeg en gezond eten is dus belangrijk.

 

Wil je vasten, bijvoorbeeld vanwege de Ramadan? Bespreek dit met je verloskundige of gynaecoloog.

 

Eetstoornis

 

Tijdens de zwangerschap zal je lichaam zeker veranderen. Je buik wordt dikker en je hele lichaam wordt wat ronder. Dat hoort er nu eenmaal bij. Heb je last (gehad) van een eetstoornis (anorexia of boulimia)? Dan kan het voor jou moeilijk te accepteren zijn dat je lichaam verandert. In dat geval is het goed om daar op tijd met je huisarts of verloskundige over te praten. Op de website Naeweb.nl van de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen vind je meer informatie over eetstoornissen.

 

Overtollige kilo’s na de bevalling

 

Bij de bevalling raak je het gewicht van de baby, het vruchtwater en de placenta direct kwijt. De overige kilo’s zullen daarna weer wegslinken. Je borsten worden geleidelijk aan minder zwaar als je de borstvoeding afbouwt.

 

Het herstel van je lichaam heeft tijd nodig en het is belangrijk om jezelf die tijd ook te gunnen.

 

Tips om niet te zwaar te worden

 

Om niet te zwaar te worden, heb je misschien iets aan de volgende tips:

 

  • Neem als tussendoortjes groente en fruit. Kies bijvoorbeeld voor wortels, mandarijnen, appels, radijsjes of stukjes komkommer.
  • Haal niet te veel ongezonde dingen, zoals koek en snoep in huis.
  • Doe geen boodschappen als je honger hebt.
keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.