Ernstig hoge bloeddruk

Een veelvoorkomend zwangerschapskwaaltje is een verhoogde bloeddruk. Als je bloeddruk na de vierentwintigste week nog steeds stijgt, zul je wellicht klachten krijgen. De klachten zijn vaak onbestemd:

 

 

Vocht vasthouden

 

Het lichaam kan in korte tijd veel vocht vasthouden. Daardoor kunnen zwellingen (oedeem) ontstaan. Die zwellingen ontstaan meestal in de onderbenen, maar oedeem van handen en voeten komt ook vaak voor bij zwangere vrouwen die geen hoge bloeddruk hebben.

 

Bloeddruk laten controleren

 

Bij twijfel is het goed om je bloeddruk wat vaker te laten controleren of zelf je bloeddruk te meten met een goed afgestelde bloeddrukmeter. De beste meters zijn de meters die de bloeddruk meten met een manchet om de bovenarm, meerdere metingen achter elkaar verrichten en ook de hartslag meten. Je moet de metingen wel goed uitvoeren. Als je twijfelt, overleg dan met de huisarts of de verloskundige.

 

Hoge bloeddruk voorkomen

 

Voor gezonde vrouwen die voor hun zwangerschap geen bijzondere aandoeningen hadden, zijn geen zinvolle maatregelen bekend om hoge bloeddruk te voorkomen. Vroeger werd een zoutloos of zoutarm dieet geadviseerd. Inmiddels is gebleken dat je hoge bloeddruk met deze maatregelen niet kunt voorkomen of genezen. Een normale (matige!) hoeveelheid zout kan geen kwaad. Als de bloeddruk is verhoogd, adviseert de verloskundige of arts vaak rust. Of rust een hoge bloeddruk in de zwangerschap ook kan voorkomen, is nooit goed onderzocht.

 

Ongrijpbaar

 

Hoge bloeddruk is een vervelende klacht, vooral tijdens de zwangerschap, omdat het vrij ongrijpbaar is. Behalve met je dieet en leefwijze heeft het ook te maken met erfelijkheid, je hormonale evenwicht en de manier waarop je lichaam reageert op veranderingen. Bij de een helpt ontspanning en matige beweging heel goed, bij de ander een dieet met gezonde voeding. Soms helpt het allemaal onvoldoende. In dat geval kun je overwegen bloeddrukverlagende middelen te gebruiken.

 

Medicijnen tegen hoge bloeddruk

 

Bij een bovendruk van 150 mmHg of een onderdruk van 100 mmHg worden vaak bloeddrukverlagende medicijnen voorgeschreven. De meeste middelen (behalve de zogeheten ACE-remmers) kun je veilig gebruiken tijdens de zwangerschap.

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.