De vliezen breken

Als je opeens helder gekleurde, of soms groenige vloeistof verliest, betekent dat dat de vruchtzak die om de baby heen zit is gescheurd.

 

Dat voelt alsof je onbedoeld urine verliest. Het verschil is dat je vruchtwater, in tegenstelling tot urine, niet kunt ophouden en dat het steeds een beetje blijft lopen. Bovendien ruikt vruchtwater zoetig en is het meestal kleurloos.

 

Vliezen gebroken vóór 37 weken?

 

Als je vliezen breken vóór de zevenendertigste week van je zwangerschap, bel dan altijd direct de verloskundige of arts. Bel het liefst zelf, dan krijgt de verloskundige inlichtingen uit de eerste hand.

 

Is het vruchtwater groen of bruin?

 

Vruchtwater ziet eruit als kraanwater met vlokjes en een beetje bloed. Bel direct als het vruchtwater niet kleurloos of wit is, bijvoorbeeld als het vruchtwater groen of bruin is. Ook als het hoofdje van de baby nog niet is ingedaald, is het beter om meteen te bellen. De verloskundige heeft je verteld of het hoofdje is ingedaald of niet.

 

Binnen 24 tot 48 uur bevallen

 

Op zich is het breken van de vliezen normaal, maar het is wel belangrijk dat de bevalling daarna binnen 24 uur tot 48 uur begint. Het risico op infecties wordt daarna namelijk groter. Meestal komt de bevalling na het breken van de vliezen binnen 24 uur op gang, maar vaak breken de vliezen pas als de weeën al begonnen zijn. In negen van de tien gevallen komt de bevalling na het breken van de vliezen spontaan op gang. Als dat niet zo is, moet de bevalling ingeleid worden.

 

Als je vliezen gebroken zijn terwijl je nog helemaal geen weeën hebt, ga dan niet in bad in verband met risico op infecties. Douchen kan nog wel. Veel vrouwen vinden dat heerlijk.

 

De verloskundige bellen

 

Tijdens je zwangerschap krijg je instructies wanneer je moet bellen in geval van gebroken vliezen.

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.