De begrafenis of crematie

Om op een goede manier het rouwproces in te gaan, is een passend afscheid en een mooie begrafenis of crematie heel belangrijk. Een begrafenis of crematie van een baby is heel anders dan het begraven van een volwassene. Je neemt afscheid van al dat moois dat had kunnen zijn en van het unieke wezentje dat je zo graag zo veel langer bij je had willen hebben.

 

Ritueel aanpassen

 

De woorden en rituelen die je bij volwassenen gebruikt, lijken niet passend voor een kind. Er zijn veel mogelijkheden om het ritueel aan te passen aan het kind. Een mooi gedicht, een ritueel met bloemen of ballonnen, een mandje of een wit kistje – de mogelijkheden zijn er allemaal. Kijk wat het best bij jullie zelf past.

 

Uitnodigen

 

Een van de dingen die je moet bedenken is wie je uitnodigt. Je kunt kiezen voor een uitvaart in zeer besloten kring, of voor een uitvaart waar juist veel mensen bij zijn. Het is afhankelijk van de vraag wat je aankunt en wat je als steunend ervaart. Als het allemaal veel te veel wordt, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een begrafenis of crematie in kleine kring en in een later stadium een herdenkingsbijeenkomst houden.

 

Uitvaartverzorger

 

Het organiseren van een uitvaart vraagt veel kracht en ook aandacht voor details. Je kunt hierbij hulp krijgen van de uitvaartverzorger. Die weet ook wat gebruikelijk is en kan je informeren over de vele mogelijkheden. Elke keuze is een stap op weg naar het definitieve afscheid. Om je te oriënteren kan het heel nuttig zijn om te kijken wat andere ouders in dezelfde situatie gedaan hebben.

 

Vrienden en familie

 

Je kunt een goede vriend of vriendin of familieleden om ondersteuning vragen. Zeker als het gaat om praktische hulp en het organiseren van de uitvaart, zullen veel mensen je graag willen helpen. De meeste mensen vinden het fijn om iets voor je te kunnen doen. Ze voelen zich dan ook iets minder machteloos bij al dat verdriet. Later in het rouwproces kun je er troost uit putten dat er meer mensen waren die intensief meegeleefd hebben.

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.