Controles bij zwangerschap

Wat komt in de de afspraak met de verloskundige of gynaecoloog aan bod?

Controles tijdens de zwangerschap zijn ervoor om te kijken hoe het gaat met de moeder-in-spe en jullie baby. De controles helpen je ook om de band met je baby te laten groeien. Neem de tijd om de controlebezoeken voor te bereiden. Het is handig om jullie vragen op te schrijven en om bij jezelf na te gaan hoe je vindt dat het gaat. Er zijn overigens veel partners die denken dat het gek is om mee te gaan naar de controles bij de verloskundige. Niets is minder waar. De verloskundige zal het leuk vinden dat je zo meeleeft en meedenkt over het geboorte-zorgplan als voorbereiding op het ouderschap.

 

Tijdens deze controle bespreek je het verloop van je zwangerschap. De verloskundige of gynaecoloog doet lichamelijke controles. Zij doet ook onderzoek om de groei van de baby te volgen. In de eerste helft van de zwangerschap heb je waarschijnlijk elke 4 weken een controle. Dit loopt op tot wekelijkse controles aan het einde van je zwangerschap. Afhankelijk van je persoonlijke situatie zijn minder of meer controles mogelijk.

 

Tussen de 10e en 12e week van je zwangerschap wordt een echo gemaakt. Dan kun je zien hoever je precies zwanger bent. Dan wordt ook de uitgerekende datum vastgesteld. Vanaf week 12 luistert de verloskundige ook naar het hartje van de baby. Je kunt dan meeluisteren. Heb je je bloed laten onderzoeken op infectieziekten en bloedgroepantistoffen? De verloskundige of gynaecoloog bespreekt de uitslag met je. Dit is ook de periode om de kraamzorg te regelen en je in te schrijven. Dit kan bij een kraamzorginstelling of een zelfstandig werkende kraamverzorgende.

 

Informeer welke kraamzorg is aangesloten bij het Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV) en zoek uit welke organisatie het beste bij jou past.

 

Kies ik voor een 20 wekenecho?

De 20 wekenecho is geen standaard onderzoek. Je kiest zelf of je de 20 wekenecho wilt laten maken. Met de 20 wekenecho kun je laten onderzoeken of de baby lichamelijke afwijkingen heeft. Voorbeelden hiervan zijn een open rug en een afwijkende ontwikkeling van de organen van de baby.

 

Als je een 20 wekenecho wilt, dien je die wens aan het begin van je zwangerschap bij je verloskundige of gynaecoloog kenbaar te maken. Zij kunnen je informeren hierover en ondersteunen bij het maken van een keuze die bij jou past. Als uit de echo blijkt dat je baby een ernstige aandoening heeft, kun je voor ingrijpende keuzes komen te staan. De verloskundige of gynaecoloog bespreekt de verschillende mogelijkheden met je.

 

Zie ook: ‘Echoscopie tijdens zwangerschap‘ van Zuyderland.

 

Voorbereiding op de bevalling

In de laatste weken van de zwangerschap kijkt de verloskundige of gynaecoloog of de baby in de goede positie ligt en of je baby in je bekken indaalt. Ligt de baby in week 36 of daarna in een stuitligging, dan wordt beoordeelt of het wenselijk is om de baby van buitenaf in de goede positie te draaien.

 

Nu alles in het teken staat van de bevalling, krijg je uiteraard nog advies en oefeningen mee die je kunt doen in voorbereiding op de bevalling. Soms bespreken de verloskundige of gynaecoloog ook alvast hoe het zal gaan als de bevalling niet vanzelf op gang komt.

 

Zie ook: ‘Gebroken vliezen‘ van Zuyderland.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.