Buikpijn

In de loop van de zwangerschap kun je last krijgen van buikpijn. Meestal is het onschuldig. Gedurende de hele zwangerschap kun je af en toe een ‘harde buik’ krijgen. Dat gebeurt als je van houding verandert, bijvoorbeeld als je op de fiets stapt, naar bed gaat of eruit komt, van de bank opstaat of gaat zitten.

 

Buikpijn per fase in de zwangerschap

 

In de verschillende fasen van de zwangerschap kun je ook verschillende soorten buikpijn hebben.

 

  • In het begin van de zwangerschap komt buikpijn veel voor doordat de baarmoeder groeit en allerlei organen een beetje in de verdrukking komen.
  • In het midden van de zwangerschap kun je buikpijn krijgen als je te hard werkt, veel stress hebt, en dus te zwaar belast bent.
  • Laat in de zwangerschap of aan het einde maken vrouwen zich wel eens ongerust over ‘vaginale pijnsteken’. Deze pijnsteken worden vaak veroorzaakt door de indaling van de baby in het bekken. Zwangere vrouwen klagen dan ook wel over ‘een zwaar gevoel’ van onderen. Ook dat komt door het indalen. Daardoor komt er meer druk te staan op het onderste gedeelte van het bekken.

 

Overleg met de verloskundige

 

Als je regelmatig buikpijn hebt, praat er dan over met de verloskundige. Ook blaasontsteking kan buikpijn veroorzaken. Meestal doet het dan pijn als je plast, maar sommige zwangere vrouwen krijgen alleen buikpijn. Een blaasontsteking moet behandeld worden.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.