Borsten

Je borsten worden groter en zwaarder en je tepels kunnen groter en gevoeliger worden. Soms worden ze ook donkerder van kleur.

 

Beschermend vet op de tepels

 

Op je tepels ontstaan kleine bobbeltjes waar vet uit komt. Dat is talg dat de tepels beschermt. Dit geeft de tepels ook een eigen geur. Hierdoor kunnen baby’s de borst van hun moeder herkennen.

 

Na de zwangerschap

 

Na de zwangerschap worden je borsten misschien kleiner en slapper dan ze waren in de zwangerschap. Voor je borsten maakt het niets uit of je borstvoeding geeft of niet. Hierdoor worden ze niet kleiner of slapper.

 

Tips voor je borsten

 

  • De kliertjes van je tepel geven talg af. Dat zorgt ervoor dat je tepels soepel en schoon blijven. Was je tepels daarom niet met zeep en gebruik ook geen crème.
  • Na de vijfde maand van je zwangerschap kunnen je borsten gaan lekken, maar dat hoeft niet. Als je borsten lekken, kun je zoogkompressen in je beha leggen. Deze vangen de melk op. Zoogkompressen koop je bij de drogist of knip je zelf van katoenen navelbandjes.
  • Draag een goede beha die je borsten steun geeft. De beha mag niet te strak zitten. Een sportbeha of een ‘meegroeibeha’ is vaak prettig. Aan het einde van je zwangerschap kun je alvast een voedingsbeha kopen. Daarvan kan de voorkant (de cups) open. Dat is handig als je borstvoeding geeft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.