De zwangerschap- en kraamtijd kan voor jullie een hectische tijd zijn. Door een goede voorbereiding kun je je beter ontspannen en dat zorgt er voor dat je bevalling vlotter verloopt. Ook kun je nadenken over keuzes die bij je passen, bijvoorbeeld waar je wilt bevallen: thuis of in een geboortecentrum in het ziekenhuis.
Voor de bevalling kun je je vragen stellen aan je verloskundige of gynaecoloog. Zij of hij geeft je betrouwbare informatie over bevallen en verwijst je naar meer informatie. Ook kun je naar voorlichtingsbijeenkomsten bij je verloskundigenpraktijk, geboortecentrum en het ziekenhuis. Op die manier krijg je een beeld over waar je wilt bevallen.
Denk in de voorbereiding ook alvast na over de erkenning en keuze voor de achternaam van jullie kind. Geef de geboorte van je kind zo snel mogelijk aan bij de gemeente, uiterlijk binnen 3 werkdagen. Zijn jullie niet getrouwd of hebben jullie geen geregistreerd partnerschap? Regel dan al tijdens de zwangerschap de erkenning van het kind door de partner. Dat scheelt veel extra werk na de geboorte.
Ben je zwanger zonder medische bijzonderheden en ben je bij de verloskundige onder controle? Dan kun je zelf kiezen of je thuis bevalt of in het Geboortecentrum onder begeleiding van de verloskundige.
Word je tijdens de zwangerschap begeleid door de gynaecoloog? Of ontstaan er complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling? Dan is het advies om te bevallen in het Zuyderland Geboortecentrum in Heerlen. Dat kan bijvoorbeeld nodig zijn bij een stuitligging van je baby of als je tijdens de zwangerschap een te hoge bloeddruk hebt.
Kraamzorg regelen? Regel de kraamzorg op tijd, in ieder geval vóór de 16e week van de zwangerschap. Je kunt zelf je kraamzorgorganisatie kiezen. Informeer bij je zorgverzekeraar op welke vorm van kraamzorg je recht hebt. De kraamverzorgende kan ondersteuning bieden tijdens de bevalling. Die ondersteuning kan zowel thuis als in een geboortecentrum plaatsvinden en soms in een ziekenhuis. Meer informatie over kraamzorg kun je krijgen bij je verloskundige of gynaecoloog.
Borstvoeding wordt wereldwijd als eerste keus aangeraden voor moeder en kind. Er zijn cursussen die je tijdens de zwangerschap kunt volgen om je voor te bereiden op het geven van borstvoeding. Je kunt altijd hulp en advies inwinnen bij een lactatiekundige. Na de bevalling kun je met vragen over de borstvoeding ook terecht bij je verloskundige, kraamverzorgende of het consultatiebureau. De apotheker kan je adviseren over medicijnen en borstvoeding. Als borstvoeding niet kan, is donormelk of poedermelk (kunstvoeding) een alternatief.
Zie ook: ‘Borstvoeding: algemene informatie‘ van Zuyderland.
Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.