Afstand ter adoptie

Ben je ongewenst zwanger en voel je je niet in staat om je kind zelf op te voeden? Dan kun je overwegen je kind af te staan. Als je je kind afstaat ter adoptie, worden alle juridische banden met je kind verbroken.

 

Hulp bij de beslissing

 

Om een goede beslissing te kunnen nemen over adoptie, kun je contact opnemen met Fiom.nl. Een maatschappelijk werker zet alles met jou op een rij en helpt je om een besluit te nemen. Ook na je besluit krijg je nog begeleiding. Je krijgt informatie over de procedure en informatie over wat het kan betekenen om je kind ter adoptie af te staan. Ook krijg je informatie over wat het voor je kind betekent om geadopteerd te worden.

 

Wat gebeurt er als je afstand doet van je kind?

 

  • Als je afstand doet van je kind, wordt je kind na de geboorte in een opvanggezin opgenomen. Daar blijft het drie maanden.
  • Zelf krijg je hulp en begeleiding van Fiom.nl.
  • Besluit je binnen die drie maanden dat je toch voor je kind wilt gaan zorgen en gaat de rechter daarmee akkoord, dan worden jij en je kind zo snel mogelijk herenigd.
  • Je kunt ook kiezen voor een (tijdelijke) pleegplaatsing.

 

Ben je onder de 18?

 

Als je nog niet volwassen bent, ligt het ingewikkelder. Ben je 16 of 17 jaar? Dan kijken de instanties en de rechter kritisch of je wel in staat bent zo’n ingrijpend besluit te nemen. Kun je echt niet zelf voor je kind gaan zorgen? Dan kan het in een pleeggezin geplaatst worden. Als je jonger bent dan 16 kun je geen kind afstaan.

 

Geheim houden?

 

Soms is je situatie zo moeilijk dat je het liever geheim wilt houden dat je zwanger bent en erover denkt om je kind af te staan. Bijvoorbeeld omdat je verwacht dat je familie je verstoot als het bekend wordt. Of omdat je zwanger bent door verkrachting en je bang bent voor de verkrachter. Fiom.nl kan je helpen om hiermee om te gaan.

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.