Activiteiten in de vakantie

Als je hoogzwanger bent, is het beter om geen gevaarlijke activiteiten te ondernemen tijdens je vakantie. Je wilt tenslotte geen risico lopen om te vallen, botsen, struikelen of je buik te stoten. Activiteiten waarbij je dat risico loopt, zijn bijvoorbeeld skiën, raften, abseilen en andere gevaarlijke sporten. Als je toch bepaalde activiteiten graag wilt doen, is het raadzaam om extra voorzichtig te zijn en het rustig aan te doen.

 

Grote hoogtes

 

Zeker in de eerste drie maanden van je zwangerschap kun je beter niet naar een hooggelegen bestemming gaan, zoals in bergachtige gebieden. Hoogtes vanaf 2000 meter kunnen problemen geven doordat de luchtdruk daalt. Door de lage luchtdruk is er minder zuurstof. Je ongeboren kind kan hierdoor zuurstofgebrek krijgen. Bergbeklimmen is dus niet aan te raden, en zeker parachutespringen is zeer onverstandig.

 

Zwemmen

 

Zwemmen is goed voor je. Doordat je je gewichtloos voelt in het water, kun je je vrij bewegen zonder extra belasting op je gewrichten. Je mag dus zwemmen en snorkelen in het zwembad, in zee of in een meer. Als je in zee gaat zwemmen, is het onverstandig om ver de zee in te zwemmen. Je kunt vermoeid raken en de zee heeft een trekkende kracht, waardoor het moeilijker is om terug te zwemmen naar het strand. Het is ook onverstandig om te gaan duiken in zee. Vooral diepzeeduiken wordt sterk afgeraden.

 

Wintersport

 

Voordat je op wintersport gaat, kun je met je verloskundige overleggen wat wel en wat niet verstandig is. Als je hoogzwanger bent, kun je waarschijnlijk beter niet gaan skiën, zeker als je nog niet veel ervaring hebt. Het risico dat je valt of dat anderen een val veroorzaken is te groot. Houd ten slotte ook rekening met skigebieden op grote hoogtes met het oog op zuurstofgebrek.

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.