Achternaam

Het is mogelijk om de achternaam van je kind te kiezen. Dit is een eenmalige keuze, omdat alle kinderen van dezelfde vader en moeder dezelfde achternaam dragen.

 

Achternaam bij kinderen van gehuwde ouders

 

Als het kind de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen gehuwde ouders samen de achternaam van hun eerste kind kiezen: de achternaam van de moeder óf die van de vader. Krijg je nog meer kinderen, dan krijgen zij ook die achternaam.

 

  • Als je kiest voor de achternaam van de vader, hoef je dit niet apart aan te geven bij het gemeentehuis. Bij de geboorteaangifte ontvangt jullie kind namelijk automatisch de achternaam van de vader.
  • Als je kiest voor de achternaam van de moeder, is het verstandig om dit te doen vóór de geboorte van jullie kind. Je moet namelijk samen naar het gemeentehuis om een handtekening te zetten voor de vaststelling van de achternaam van jullie kind.

 

Achternaam bij kinderen van ongehuwde ouders

 

Een kind krijgt automatisch de achternaam van de moeder als de ouders ongehuwd zijn en er ook geen geregistreerd partnerschap is. Dus ook als je een alleenstaande moeder bent, krijgt je kind je eigen achternaam.

 

Als je je kind de achternaam wilt geven van de vader, moet de vader het kind eerst erkennen. Vervolgens ga je samen naar de gemeente om de naamskeuze vast te laten stellen. Dit kun je dus het best voor de geboorte van je kind doen. De man die je baby erkent, is of wordt de vader van je baby. Dat staat in de wet. Hij wordt familie van jouw kind. Hij is dan verplicht om voor je kind te zorgen. De man die het kind erkent, hoeft niet de biologische vader te zijn.

 

In principe kun je slechts eenmaal een keuze maken voor de achternaam van je kinderen, tenzij jullie besluiten om te trouwen. Als je trouwt, is het mogelijk om alsnog de naamskeuze van jullie kinderen te herzien.

 

Achternaam van het kind bij duomoeders

 

Een kind van duomoeders krijgt automatisch de achternaam van de biologische moeder. In sommige situaties is het mogelijk een naamskeuze te maken voor de naam van de niet-biologische moeder.

 

Keuze van de achternaam bij adoptie

 

Als je als echtpaar in Nederland een kind adopteert, kies je voor het kind de achternaam van de moeder of de vader. Is je adoptiekind niet je eerste kind, dan krijgt het kind dezelfde naam als je andere kinderen. De naamsvaststelling gebeurt als de rechter de adoptie bekrachtigt.

 

Achternaam van een kind met een dubbele nationaliteit

 

Wordt een kind in Nederland geboren en heeft het ook een andere nationaliteit, dan wordt de naam naar Nederlands recht vastgesteld. Voor kinderen met een dubbele nationaliteit is naamswijziging aan te vragen in de achternaam die zij volgens het recht van het andere land hebben.

keurmerk opvoedencontent
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.