Wij zijn er voor jullie!

20 maart 2020

Omdat de kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en scholen op dit moment gesloten zijn, zitten veel kinderen noodgedwongen thuis. Of misschien mogen ze wel naar de opvang of naar school, omdat hun ouder(s) een ‘cruciaal of vitaal beroep’ beoefenen. Maar één ding is zeker: alles is anders dan normaal, anders dan zoals het hiervoor altijd was. En we weten nog niet hoe lang dit duurt..
 

Wat is de situatie?

 

Kinderen voelen dit, hoe jong ze ook zijn. De voorspelbaarheid en de structuur is weg. Ouders staan onder grote druk. Voor velen gaat het werk nog steeds door. Ouders werkzaam in de zorg hebben het waarschijnlijk drukker dan ooit. Veel ouders werken noodgedwongen thuis. Lees ook: Tips voor de corona (werk) tijden. Opvang voor de kinderen door opa en oma is in deze tijd misschien niet vanzelfsprekend, omdat opa en oma tot de risicogroep behoren gezien hun leeftijd of gezondheid. Of misschien is er wel helemaal niemand in het netwerk die de kinderen kan en wil opvangen.

 

De momenten dat een kind normaal gesproken naar school, peuterspeelzaal of opvang gaat, zijn voor sommige ouders ook vaak een moment om even tot zichzelf te komen, de batterij op te laden, de balans te herstellen. Nu valt dat allemaal weg, en ben je 24 uur per dag bij elkaar.

 

Daarnaast wordt ons geadviseerd om sociale contacten zoveel mogelijk te beperken. Veel ouders kiezen er dan ook voor om hun kinderen zelf op te vangen, terwijl ze dus ook nog zelf moeten werken thuis, en tegelijk ook nog moeten zorgen dat hun kinderen thuis met schoolwerk bezig zijn. We hebben nog nooit zoveel petten tegelijk op gehad. Even terugvallen op iemand in je netwerk voor ondersteuning, een speelafspraakje voor de kinderen… zo vanzelfsprekend is dat niet meer.

 

Welke leeftijd je kind ook heeft (van baby tot puber), of je nu nog buiten de deur gaat werken, thuis werkt of helemaal niet werkt, of je nu een alleenstaande ouder bent of de zorg voor de kinderen kunt delen met je partner in huis… deze periode brengt hoe dan ook grote uitdagingen met zich mee in gezinnen. De druk loopt op.

 

 

Hoe ga je nu om met de ‘nieuwe’ thuissituatie?

 

Hoe hou je de sfeer gezellig en ontspannen tussen jou en je kind, of tussen jou en je partner? Hoe hou je de balans tussen (thuis) werken en de kinderen? Hoe breng je toch nog een beetje regelmaat en structuur aan in de dagen? Hoe zorg je dat het dak jullie niet op het hoofd valt? Hoe hou je de sfeer positief en optimistisch, terwijl je je misschien wel heel veel zorgen maakt, angst voelt, of heel erg moe bent van alle ballen in de lucht houden? Hoe zorg je ook een beetje voor jezelf? Lees ook: Tien tips in het omgaan met de ‘nieuwe’ thuissituatie’.

 

Wat zijn jullie vragen?

 

Wij willen jullie van tips gaan voorzien via ‘Opgroeien in 046’. En hiervoor willen we heel graag onderzoeken waar jullie behoefte ligt. Zodat we goed kunnen aansluiten op vragen die leven in de alledaagse praktijk. Alhoewel… zo alledaags is deze niet meer momenteel.

 

Vanaf maandag 23 maart kan er van 09:00 tot 17:00, van maandag t/m vrijdag, voor vragen contact worden opgenomen.

 

Als je algemene vragen hebt of persoonlijk wilt spreken met een professional over jouw vraag of zorg? Bel of mail dan naar jouw hulpverlener als je die al hebt, of bel/stuur een whatsapp bericht naar 046-8506910.

 

Jullie kunnen je reacties ook doorgeven via info@cjg-wm.nl en dan gaan wij vervolgens keihard aan het werk om jullie van de nodige informatie te voorzien de komende weken.

Geplaatst op 20 maart 2020 | Categorie corona, Jongeren, Schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.