Webinar ‘Mediawijsheid’: over social media en de online wereld van je kind

26 januari 2022

Op dinsdag 8 februari organiseert Partners in Welzijn in samenwerking met het Centrum voor Jeugd en Gezin het gratis webinar ‘Mediawijsheid’. Wil jij als ouder meer weten en begrijpen over social media en de online wereld waarin je kind zich begeeft? En ben je op zoek naar tips hoe je je kind hierbij kunt ondersteunen? Meld je dan aan en doe mee!

 

 

Datum: dinsdag 8 februari
Tijd: 19.30 – 21.00 uur
Waar: via MS Teams
Aanmelden: stuur een mail naar ludy.vanbrink@piw.nl

 

Ontwikkelingen

 

Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat de mobiele telefoon op de markt kwam. Eind jaren ’90 werd de gsm voor consumenten toegankelijk met aantrekkelijke tarieven. Vanaf toen ging het snel. Bij een mobiele telefoon hoort ook mobiel internet en in 2002 werd de eerste mobiele telefoon met 3G mobiel internet uitgebracht. In 2007 lanceerde Apple zijn eerste IPhone en in datzelfde jaar werd ook Android gelanceerd. Mobiele telefoons met makkelijke besturingssystemen, een goede camera en snel internet. Kortom; de wereld in je broekzak.

 

De ontwikkelingen op dit vlak gaan zó snel, ze zijn soms niet bij te benen. Onze kinderen groeien op met smartphones en tablets, met Youtube, Instagram, TikTok, etc. Menig peuter swipet en scrollt er flink op los.

De jeugd wordt meer gevormd door Social Media dan wij (ouders) vroeger. Swipen, liken en sharen is onderdeel van de ontwikkeling van onze kinderen. Social Media bepalen voor een groot gedeelte hun behoeftes en identiteit. Heel anders dan hoe wij zelf opgegroeid zijn. De hoogste tijd dus om eens in de online wereld van je kind te duiken.

Bekijk onderstaande video over Mediawijsheid met Josine en Ludy van Partners in Welzijn.

 

 

Hoe mediawijs zijn wij ouders eigenlijk?

 

Zoals gezegd, de wereld van onze kinderen speelt zich voor een groot deel online af. Waar ouders misschien gevaren zien, zien jongeren het internet vooral als een prachtige plek om van alles te ontdekken, te doen en contact te onderhouden met vrienden.

 

Misschien ben jij als ouder wel helemaal thuis in alle mogelijkheden van je smartphone, op de hoogte van de nieuwste trendy apps, besteed je menig avond op Social Media, wil je graag met vrienden een potje gamen en weet je precies wat je met de privacy instellingen moet doen om je kind veilig te laten internetten.

 

Maar er is ook een grote kans dat je op dit gebied overvraagd wordt, het gevoel hebt altijd achter de feiten aan te lopen. Dat je kind nét wat meer bij de tijd is dan jij. Heb je die ene app eindelijk onder de knie, vraagt je kind om een ander spel te downloaden… Kun je je dáár weer in gaan verdiepen. Waarom kan hij niet gewoon lekker gaan buitenspelen?

 

Of je worstelt met de hoeveelheid schermtijd. Wat is gezond? Wat is normaal? Hoe stel je grenzen en hoe doen andere ouders dat?

 

En wat gebeurt er eigenlijk allemaal online? Hoe gedraagt jouw kind zich op Social Media? Wordt hij misschien gepest? En hoe houd je hier zicht op?

 

Webinar

 

Herken jij je in bovenstaande vragen? En wil je graag meer informatie en tips? Doe dan mee met het gratis webinar ‘Mediawijsheid’ van Partners in Welzijn in samenwerking met het Centrum voor Jeugd en Gezin.

 

Margriet van Kempen, jeugd- & gezinswerker bij Partners in Welzijn vertelt: “Tijdens dit webinar krijg je allereerst algemene informatie over Social Media, wat er zoal te vinden is en waar veel kinderen en jongeren actief op zijn. Daarnaast gaan we het hebben over cyberpesten en hoe hiermee om te gaan,  praten we over hoe je jouw kind online kunt beschermen, bespreken we cultuur op Social Media en online gamen. Het webinar is interactief, dat betekent dat je kunt reageren en vragen kunt stellen via de chatfunctie.”

 

Datum: dinsdag 8 februari

Tijd: 19.30 – 21.00 uur

Waar: via MS Teams

Aanmelden: stuur een mail naar ludy.vanbrink@piw.nl

 

Tipje van de sluier

 

Ook al voel je misschien weerstand, de digitale wereld hoort er nu eenmaal bij en is niet meer weg te denken uit ons leven en het leven van je kind. Lees ook: Tips voor het social media gebruik van je kind! #iedereenmediawijs (opgroeienin046.nl). En net zoals je weet bij wie je kind gaat spelen, je afspraken maakt tot hoe ver je kind alleen de wijk in mag en hoe laat hij thuis moet zijn, hoort omgaan met media óók bij opvoeding en is het raadzaam om je te verdiepen in de online wereld van je kind. Alvast een paar tips, die ook in het webinar aan bod zullen komen:

 

  • Wees geïnteresseerd, stel vragen en laat je kind vertellen over dat ene spel, over die website, over die grappige YouTuber. Of kijk en doe eens mee.
  • Creëer thuis een veilige omgeving om over online ervaringen te vertellen. Door samen op een positieve manier ervaringen met elkaar te delen, wordt internet geen beladen onderwerp. Je kind zal makkelijker naar je toe komen als er iets gebeurt dat niet klopt.

Geplaatst op 26 januari 2022 | Categorie Jongeren, Nieuws, Schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.