Verbinding maken tussen gamen en sport: ESPORTZONE

12 maart 2021

Het coronavirus heeft op iedereen invloed, ook op sportverenigingen. Sporten en bewegen is belangrijk voor ieders gezondheid en welzijn, vooral nu. Maar dat gaat momenteel niet als vanouds, sportverenigingen moeten creatief zijn. Hoe kunnen ze hun leden blijven activeren en de binding versterken? Ecsplore biedt daarvoor sinds 2021 een nieuwe mogelijkheid: de ESPORTZONE, waarmee ze een verbinding maken tussen gamen en sport.
 

Of we het nu willen of niet, de jongere generatie groeit op in een online, digitale wereld. Lange tijd was de heersende gedachte dat gamen niet goed voor je is. Gamen zou bedreigend zijn voor het sport- en beweegniveau van de jeugd. Uit onderzoek blijkt echter dat gamen zeker ook voordelen heeft voor de ontwikkeling van jongeren.

 

Voor- en nadelen van gamen

 

Afgelopen week, op woensdag 10 maart 2021,  was Petra Breddels te gast in een radioprogramma bij lokale omroep  Bie Os. Petra is orthopedagoog en werkzaam bij het CJG Westelijke Mijnstreek. De reden dat zij werd uitgenodigd voor het programma is dit artikel, dat onlangs ook in de Opgroeienin046 krant is verschenen.

 

Onderwerp van gesprek was gamen, welke betekenis heeft dit voor de hedendaagse jeugd? Petra legt in dit interview de na- en voordelen van gamen uit. Ook gaat ze dieper in op het onderwerp. Wat kan de reden zijn waarom iemand veel gaat gamen?

 

Via deze link is het fragment uit de radio-uitzending van Bie Os terug te luisteren.

 

Wat kan ‘Esports’ betekenen voor de jeugd?

 

“Uit recent onderzoek blijkt dat een uurtje gamen per dag goed is voor het geheugen, strategisch plannen en de motoriek. Niet elke jeugdige sport graag of zit bij een vereniging, maar veel kinderen en jongeren gamen wel. Daarom hebben wij gezocht naar een verbinding tussen gamen en sport,” vertelt Jorg Smeets, verenigingsondersteuner bij Ecsplore. “De term ‘Esports’ heeft eigenlijk betrekking op het competitief gamen. Wij gebruiken de term Esports echter op een andere manier. Wij gebruiken de term als bredere definitie voor de (nog relatief onbekende) online en virtuele gamewereld. En voor ons bij Ecsplore natuurlijk alles in relatie tot sport, bewegen en gezondheid!”

 

Jorg legt uit: “Esports kan juist een middel zijn om kinderen en jongeren te bereiken die we normaliter niet bereiken. Kinderen en jongeren die niet deelnemen aan een sportvereniging of een programma. Esports kan kinderen en jongeren juist aanzetten tot meer bewegen en een gezonde leefstijl. Vaak worden bij diverse games de link gelegd met sport- en bewegen. Ook kan er gerichte informatie worden gegeven aan kinderen en ouders over het verantwoord gamegedrag van kinderen.”

 

Sportverenigingen kunnen leden binden via de FIFA 11 vs. 11 competitie

 

Een nieuw initiatief in de ESPORTZONE is de ‘FIFA 11 vs. 11 competitie’. Veel (jeugd)leden van sportverenigingen gamen geregeld. Hoe kunnen sportverenigingen de verbinding maken tussen gamen en sport? Sportverenigingen kunnen door middel van Esports in contact blijven met hun (jeugd)leden. Om de binding met leden te versterken, start Ecsplore – juist nu – in samenwerking met Fortuna Sittard deze competitie. Net als bij een reguliere competitiewedstrijd spelen deelnemende verenigingen op vrijdagavond 9 april een online FIFA toernooi. De wedstrijden worden online gespeeld, iedere deelnemer speelt via de eigen Playstation vanuit huis mee. Elke deelnemende vereniging vaardigt een team (minimaal 8 spelers, bij voorkeur 11 spelers) en een teamleider of aanvoerder af, met affiniteit met gamen.

 

Gratis deelname

 

Het online event op vrijdag 9 april start om 18.30 uur en duurt tot ongeveer 21.00 uur. ECV Sports, de Esport-partner van Fortuna Sittard draagt zorgt voor de (online) organisatie. Deelname aan dit event is gratis voor de verenigingen. Aanmelden kan online tot 2 april via de website van Ecsplore.

 

Meer weten over ESPORTZONE?

 

Ecsplore biedt nieuwe activiteiten aan via de ESPORTZONE, een initiatief in samenwerking met Partners in Welzijn, Centrum voor Jeugd en Gezin Westelijke Mijnstreek en Fortuna Sittard. ESPORTZONE is ontstaan vanuit de behoefte om meer draagvlak te creëren voor Esports en zet actief in op de maatschappelijke waarde die Esports kan bieden. Aangesloten partners organiseren, faciliteren en ondersteunen Esports-initiatieven in de gemeente Sittard-Geleen.

 

Verenigingen of organisaties die interesse hebben in dit thema, kunnen contact opnemen met Jorg Smeets, verenigingsondersteuner van Ecsplore, per e-mail via jorg.smeets@ecsplore.nl

 

Contact? Vragen?

 

Heb je vragen over je kind in relatie tot gamen? Wij zijn er voor jou.

Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

 

Geplaatst op 12 maart 2021 | Categorie corona, Nieuws

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.