We zijn er dagelijks maar druk mee. Scrollen, liken, appen en swipen. Social media helpen ons in contact te blijven. Maar tegelijkertijd kunnen social media veel van ons vragen. Wat kun je nu als ouder doen om je kind met mate en veilig met een telefoon, tablet of computer om te laten gaan? Ludy en Josine van Partners en Welzijn hebben tips voor het social media gebruik van je kind!
”Wij vanuit het jeugd- en gezinswerk geven je graag wat tips mee hoe om te gaan met het social media gebruik van je kind. Ben geïnteresseerd, keur het gebruik van TikTok, Instagram en andere media niet af, maar probeer te begrijpen wat het in grote lijnen inhoudt. Dit maakt dat er geen taboe heerst over social media en je kunt dan makkelijker op een laagdrempelige manier het gesprek met je kind aangaan”, vertelt Ludy.
”Verbied social media niet maar ga samen op zoek naar een weg die je kunt inslaan waar jullie allemaal een goed gevoel bij hebben. Of je nu wilt of niet, je kind komt via vriendjes en vriendinnetjes in aanraking met social media. Wanneer je kiest voor verbieden heb je kans dat je kind het stiekem gaat doen. Dan ben je alle zicht kwijt”, zegt Josine.
”Ben duidelijk in wat wel en niet kan. Spreek bijvoorbeeld duidelijke tijden af hoelang je kind online mag zijn. Als je kind tussen de 8 en de 10 is, zou 1 tot 1,5 uur per dag ‘normaal’ zijn. Maar dit zijn richtlijnen, kijk vooral wat bij jou en je gezin past. Wij zien als we met kinderen praten vaak dat ze zich niet bewust zijn van hoe lang zij online zijn. Deze bewustwording is heel belangrijk, kinderen leren dan op een natuurlijke manier het evenwicht te bewaren.
Andere afspraken waar je aan kan denken zijn: waar is de telefoon in de nacht? Gebruiken we de telefoon tijdens het eten?”
#Iedereenmediawijs #WvdM #Zelfindehand
Ludy gaat verder: ”Bekijk samen met je kind de privacy instellingen en nickname van een profiel. Ga ook hier het gesprek over aan, bijvoorbeeld door te vragen: weet je dat je profiel openbaar is? Wat is daar leuk aan? Wat kunnen vervelende consequenties zijn? Ook met een nickname kun je al heel veel informatie vrijgeven. Bijvoorbeeld door je geboortejaar of je woonplaats te gebruiken.
Een tip die wij hebben voor de ouders van jongere kinderen is: kijk vooral van jongs af aan mee, ben oprecht geïnteresseerd en weet waar ze mee bezig zijn. Dit normaliseert het meekijken op social media, waardoor het niet als controle voelt als ze ouder zijn. Kijk bijvoorbeeld naar welke profielen ze online hebben, wie ze volgen en welke volgers je kind heeft.”
”In de media zien we vaak fake berichten langskomen. Heb het er over met je kind welke informatie wel en niet te vertrouwen is. Ook zijn fake profielen niet ondenkbaar. Daar het gesprek over aangaan is zeker aan te raden. Want wie zegt dat die leuke meid van 12 niet een oude meneer is?”
Josine sluit af met: ”Het aller belangrijkste is dat je zelf een goed voorbeeld geeft aan je kind. Wat je belangrijk vindt voor je kind, pas dit in het bijzijn van je kind(eren) ook zelf toe.”
Heb je nog vragen over deze tips voor het social media gebruik van je kind? Of mocht je als ouder graag willen sparren over dit thema, dan kun je contact opnemen met de schoolmaatschappelijk werker van jouw school. Meer info over mediawijsheid vind je op www.weekvandemediawijsheid.nl
#Iedereenmediawijs #WvdM #Zelfindehand
Wil je meer van onze wekelijkse verhalen zien? Kijk dan in ons nieuwsoverzicht!
Geplaatst op 11 november 2020 | Categorie Jongeren, Schoolkind
Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.