Thuismonitoring tijdens de zwangerschap

6 december 2019

Soms loopt de zwangerschap niet (geheel) ongecompliceerd en zijn aanvullende controles noodzakelijk. Er zijn diverse redenen hiervoor, zoals bijvoorbeeld: een groeiachterstand van het ongeboren kind, wanneer er sprake is van verminderd vruchtwater of vroegtijdig gebroken vliezen. In sommige gevallen is een opname in het ziekenhuis noodzakelijk of zijn frequente poliklinische controles nodig om de zwangerschap goed te bewaken.
 

Binnen het Geboortecentrum Zuyderland wordt er met CTG thuismonitoring gewerkt. CTG staat voor cardiotocografie, waarbij de hartslag van het ongeboren kind en de activiteit van de baarmoeder geregistreerd worden. Zwangere vrouwen kunnen thuis een CTG maken. Voorheen was een opname in de meeste gevallen noodzakelijk als de conditie van je ongeboren baby intensief bewaakt diende te worden. Je kunt de thuismonitoring dus eigenlijk zien als een opname in het ziekenhuis, maar dan in je eigen huis. Een bijzonder project waarmee Zuyderland voor zwangere vrouwen streeft naar zorg ‘zo thuis mogelijk’.

 

De behandelend arts bepaalt of je in aanmerking komt voor thuismonitoring. Dat houdt in dat de zorg waar je normaal gesproken voor naar het ziekenhuis zou moeten komen thuis gegeven wordt. Je hoeft dan in bepaalde situaties niet (meer) te worden opgenomen  in het ziekenhuis of dagelijks naar de polikliniek te gaan voor controle. Wanneer je in aanmerking komt voor thuismonitoring, krijg je hiervoor een koffertje met een CTG-apparaat van het Sense4baby-systeem in bruikleen. Hierna volgt uitleg en een korte instructie door een verpleegkundige.

 

Mocht je meer willen weten over thuismonitoring, neem dan contact op met Geboortecentrum Zuyderland.

Geplaatst op 6 december 2019 | Categorie Zwanger

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.