Terug naar school (en weer terug in het gareel?)

17 augustus 2020

Zes weken lang was er geen of in elk geval minder haast, de klok was minder belangrijk, jullie zijn misschien wel op vakantie geweest… Kortom: zes weken lang was er minder dat moest. En nu is het zover: terug naar school. En weer terug in het gareel??
 
Helaas zit het er al weer op en moeten we er weer aan geloven: de kinderen gaan weer naar school, de broodtrommels moeten weer klaargemaakt, op tijd opstaan (en op tijd naar bed) is ook wel handig… want er staan ons weer lange dagen te wachten vol met school, werk, BSO of andere kinderopvang, de sport- en muziekactiviteiten gaan weer van start enz. Dit kan voor wat onrust zorgen bij je kind (en misschien bij jezelf) en misschien wel wat gedoe in je gezin. En voordat je het door hebt, ben je als ouder zelf ook weer drukdruk aan het rennen en vliegen, terwijl je je eigenlijk had voorgenomen om zoveel mogelijk in die rustige flow te blijven…

 

Wat kun je doen om deze overgang voor iedereen wat soepeler te laten verlopen?

 

Realiseer je de impact

Voor kinderen in alle leeftijden (van peuter tot puber) kan het flink omschakelen zijn, van een lange vakantie waarin niets moest en er geen druk was. Behalve het ritme en de structuur waarin ze weer terecht komen, is er ook een nieuw klaslokaal, misschien wel een nieuwe school, een andere meester of juf, en er moet weer van alles. We onderschatten als ouders wel eens welke impact dit heeft op kinderen, zeker als je kind dit aan de buitenkant niet duidelijk laat merken of erover vertelt.

 

Toon begrip

Meeveren is belangrijk; erken hun gevoel. Door te laten merken dat je begrijpt dat ze gespannen zijn of heel moe, of dat ze een kort lontje hebben kun je al veel verschil maken. Of als er een terugval is in zindelijkheid of duimen. Een kind begrijpt zelf vaak nog niet goed waar hun gevoel vandaan komt, en het helpt ze als wij ouders hen helpen dit in te zien, het met ze te bespreken en er rekening mee te houden.

 

Voorbereiden: op tijd weer terug ‘in het gareel’

Probeer op tijd weer terug te gaan naar de normale bedtijden en de dagelijkse regelmaat en structuur, zo is de overgang minder groot op het moment dat school er weer bij komt. De laatste week van de zomervakantie is een goed moment om daar mee te beginnen. Weer op tijd naar bed (en ook weer wat vroeger opstaan), het avond- en ochtendritueel weer als vanouds oppakken, weer op tijd en aan tafel eten enz. Behalve weer terug in het ritme komen, doen ze zo ook voldoende energie op om straks weer lekker uitgerust naar school te kunnen gaan.

 

Plan de agenda niet meteen vol

Het kan ook helpen als je de gezinsagenda niet meteen volpropt met allerlei sociale activiteiten en verplichtingen, hoe leuk ze misschien ook zijn. De dagen/week voordat ze weer naar school gaan is een goed moment om dit al wat af te bouwen, zeker als je kind hier gevoelig voor is. Als ze eenmaal op school zitten, doen kinderen zoveel nieuwe ervaringen en prikkels op dat ze echt even wat tijd nodig hebben om dit te verwerken en tot rust te komen. Denk maar eens aan je eigen werkagenda: die wil je het liefst ook niet meteen na je vakantie propvol gepland hebben. Voor kinderen werkt dit nog sterker zo! Prop dus niet meteen alle dagen vol met speeldates en andere afspraakjes, hou het rustig en kijk wat je kind aan kan.
In de vakantie heb je waarschijnlijk meer tijd en aandacht voor je kind kunnen hebben, probeer dit ook vast te houden na de vakantie. Het kan natuurlijk niet op dezelfde manier, maar probeer door de dag heen of in de avond momenten te creëren waarop je bewust aandacht voor ze hebt. Alleen al omdat het zo leuk is!

 

Gezinsafspraken (her)bespreken

Als er in jullie gezin bepaalde afspraken bestaan over bijvoorbeeld wie de tafel dekt, wie de hond uitlaat of de kat voert, waar de schoenen opgeruimd moeten worden en noem maar op; kan het zijn dat dit in de vakantieperiode wat verslapt is. Met kinderen vanaf een jaar of 4 kun je gerust dergelijke gezinsafspraken weer even kort bespreken. Of je maakt ze zichtbaar op een weekplanner. Samen met het hele gezin kunnen jullie weer even stilstaan bij wat jullie belangrijk vinden in huis. Hoe meer je samen overlegt, hoe meer commitment.

 

De ochtendroutine

Hoe ging dat ook alweer, die ochtendroutine? Zowel voor ouders als kinderen duurt het vaak even voordat je dit weer op automatisme doet. Om gestress en gehaast te voorkomen, kan het helpen om je wekker een kwartier eerder te zetten. Maak ook je kinderen iets eerder wakker. Misschien hebben ze wel een eigen wekker. Zo niet, of zijn ze nog erg jong, aai ze dan even over hun bol en zeg op een rustige, lieve toon ‘goedemorgen’. Schuif de gordijnen een beetje open en vertel ze dat je over een x aantal minuten terugkomt en dat ze dan op gaan staan. Tot die tijd kunnen ze even rustig wakker worden op hun eigen manier.

 

Een eigen taakje

Als je kinderen wat ouder zijn, kun je ze ook een eigen taakje geven. Bijvoorbeeld (een deel van de) tafel dekken. De een zorgt voor de borden, de ander voor het bestek, en de ander voor het beleg. Of laat ze zelf hun broodtrommel klaarmaken. Hun tas inpakken. Of de huisdieren voeren in de ochtend. Zo hebben ze een ‘noodzaak’ om uit hun bed te komen. Want als papa of mama alles doet… waarom zou je dan op moeten staan?! Als je als kind zelf iets moet doen, hebben anderen er last van als jij het niet doet. Het leert ze verantwoordelijkheid en zelfstandigheid… en het kan jou als ouder wat werk uit handen nemen in de drukke ochtendspits! Valkuil: pas op dat je het niet tóch zelf gaat doen als je kind het nalaat. Daardoor houd je getreuzel in stand. Als je meerdere kinderen hebt zullen de kinderen elkaar er ook wel op wijzen als ze iets missen.

 

Geen brood gesmeerd? Jammer…dan gaat het ongesmeerd de trommel in….de volgende keer zal het dan wel anders gaan.

 

Schoolspullen; wat heeft je kind nodig?

Controleer in de week voordat school begint even alle schoolspullen van je kind. Zo heb je nog tijd om eventueel nieuwe spullen aan te schaffen. Is de maat van de gymschoenen en –kleding nog goed? Moet er nog iets gelabeld worden? Zijn alle broodtrommels, drinkbekers en rugzakjes nog oké? Misschien heb je wel een lijstje van school gekregen waar je rekening mee moet houden?

 

Maak een overzichtelijke weekplanning

Ook het hele circus van hobby’s, sporten, verjaardagen en afspraken gaat zo langzaamaan weer van start. Om te voorkomen dat jij of je kind door de bomen het bos niet meer ziet, zorg je voor een praktische family weekplanner in huis. Binnen één oogopslag hebben jullie een overzicht van alle activiteiten van de komende week en ga je niks vergeten. Er zijn allerlei papieren familieplanners te koop. Of koop een whiteboard versie zodat je snel kunt wissen/aanpassen. Voor kinderen die nog niet (goed) kunnen lezen of die dat gewoon fijn vinden kun je met picto’s (afbeeldingen) werken. Google maar eens op ‘kinderplanborden’ of ‘planner voor kinderen’ voor de mogelijkheden.

 

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd

Nu heb je er misschien nog de tijd voor, straks zijn de dagen weer volop gevuld. Mocht je nog klusjes in huis hebben of nog steeds die ene kast willen opruimen, doe het nu! Kun je dit ook weer afvinken van je to-do lijstje en begin je lekker opgeruimd het nieuwe schoolseizoen.

 

In stijl en bewust de vakantie afsluiten

Juist omdat die omschakeling van vakantie terug naar school voor veel kinderen best wel even lastig is, kun je ervoor zorgen dat je de vakantie dan ook heel bewust en goed afsluit samen. Ga met je gezin in de laatste week nog een keer iets leuks doen of ergens lekker eten als afsluiter. Vertel vooral jonge kinderen ook op tijd dat de vakantie bijna ten einde is en dat we weer fris aan een nieuw schooljaar gaan beginnen.

 

Meer weten? Vragen? Zorgen?

 

  • Als je al contact hebt met één van onze professionals, neem dan contact op met diegene om je vraag of zorg te bespreken. Bijvoorbeeld de kinder- en jeugdpsychologen van het CJG, of de schoolmaatschappelijk werker van PIW verbonden aan de school van jouw kind.
  • Heb je nog geen contactpersoon, maar wil je wel graag in contact komen met een professional omdat je vragen of zorgen hebt over jouw kind of jouw gezin? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

 

Bron: www.gezinnig.nl, www.groeienbloeicoaching.nl, www.ladylemonade.nl,

Geplaatst op 17 augustus 2020 | Categorie Schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.