Stressvrij de feestdagen door

20 december 2024

De laatste week van het jaar breekt aan, de feestdagen staan voor de deur. Na een vaak toch al drukke periode (we hebben Sinterklaas immers pas uitgezwaaid) en drukke laatste school- en werkweken komt die welverdiende kerstvakantie eraan. Voldoende rust in deze weken (en vooral de feestdagen) vinden blijkt voor veel ouders een uitdaging. Want de bekende kerststress ligt op de loer. En veel kinderen hebben wat tijd nodig om te ontprikkelen van al die voorbije drukke weken. Wat kun jij doen, om stressvrij de feestdagen door te komen? Om meer rust in de kerstvakantie voor je kind te creëren, maar ook voor jezelf?

 

Op school zijn de kinderen voor de kerstvakantie nog druk in de weer met kerstdiners en foute kersttrui-middagen. Of misschien mogen ze wel in hun pyjama of in een sjieke kerstoutfit vol glitter en glamour naar school. De kinderen druk?! Dan ook de ouders… Helpen met hapjes maken, zorgen dat er krullen en glitters in de haren komen, dat de stropdas recht zit, kind-met-hapjes naar school brengen en weer ophalen (want lopend of op de fiets gaat niet met al dat lekkers), assisteren in de klas bij het kerstdiner, enzovoorts.

 

Kerstvakantie in zicht

 

En dan… volgen er 2 weken vakantie. Heerlijk, even bijkomen! Maar ook vol met kerstdiners, familiebezoekjes, laat opblijven en vuurwerk tijdens oud en nieuw. De feestdagen kunnen voor spanningen zorgen in het gezin, en een relaxte kerstvakantie is helemaal niet zo vanzelfsprekend. December is gewoon aanpoten voor veel ouders!

 

Want amper ben je bijgekomen van pakjesavond en de kerstperiode breekt al aan. Je haalt een kerstboom in huis, bereidt het kerstdiner voor, regelt dus ook nog allerlei dingen voor school, doet de kerstinkopen, haalt snel nog de laatste kerstkadootjes in huis. En tussendoor wordt er ook nog gewerkt en zijn er kerstborrels op het werk. Door al deze drukte zou je zomaar kunnen vergeten je kind (genoeg) aandacht te geven. En hoe zit het met je partner? En niet te vergeten… jijzelf?

Je kind is zelf misschien ook wel een beetje moe van alle feestvreugde en drukte. Gevolg: hangerige, huilende en soms overprikkelde kinderen. En soms misschien een net zo overprikkelde en vermoeide ouder. Voordat je in alle stress daardoor je geduld verliest… check eens of je je kind niet een klein beetje vergeten bent de afgelopen periode. Zie dit gedrag als een signaal dat het belangrijk is om je weer even extra te focussen op je kind. Maar ook op jezelf, je partner, het hele gezin.

 

Tips voor meer ontspanning, rust en plezier voor je kind

 

Voorpret

Het is voor veel kinderen fijn te weten waar ze aan toe zijn. Een adventskalender is daarom niet alleen een leuk, maar ook een heel handig middel om samen met je kind naar kerst toe te leven. Betrek je kind ook bij de voorbereidingen; wat wil hij eten met het kerstdiner? Kan hij zelf iets bakken? Of de versieringen maken? Kerstkaarten maken voor opa en oma is ook altijd een leuk klusje. Zo heeft je kind echt het gevoel deel te zijn van het feest.

 

Rust en structuur

Probeer ondanks alle drukte toch zoveel mogelijk voor structuur, regelmaat en vaste rituelen te zorgen. Plan jullie dagen niet te vol. Als je zelf veel stress hebt, heeft dit vaak invloed op je kind.

 

Dagschema

Met behulp van een dagschema kun je al veel structuur aanbrengen. Schrijf op wat er precies gaat gebeuren en hoe laat. Maak er desnoods tekeningetjes bij als je kind nog niet (goed) kan lezen of sterk visueel ingesteld is. Bijvoorbeeld: wanneer is het kerstdiner, wanneer gaan we bij oma op bezoek, kijken we een kerstfilm of op welk tijdstip de kadootjes uitgepakt mogen worden. Bekijk elke ochtend samen met je kind dit schema. Dat geeft veel rust en duidelijkheid.

 

Rustmomenten

Plan voldoende rustmomenten in voor je kind én voor jezelf. Meerdere activiteiten gepland op één dag? Zorg dan voor voldoende rust tussen de afspraken door. Plan momenten waarin er even niets ‘hoeft’. Kerstdiner gepland, thuis of bij familie? Probeer ook dan rustmomentjes te creëren. Ga na het diner bijvoorbeeld lekker een stuk wandelen.

 

> lees ook: Kerstontbijt op school | Esther blogt

 

Kerstdiner met kinderen

Bedenk van tevoren wat je kind aankan. Heb je drukke kinderen, dan kun je het traditionele kerstdiner ook gewoon laten voor wat het is. Of maak een aparte kindertafel. Laat de kinderen vooraf aan deze gezellige tafel met lichtjes hun lievelingsmaaltijd eten en leg ze dan op tijd in bed. Dan kunnen jullie daarna rustig genieten van het grote-mensen-kerstdiner, met alle aandacht voor elkaar.

Wil je de kinderen tegelijk met jullie laten eten, zorg dan dat ze goed uitgerust zijn. Door ze tussen de middag een extra dutje te laten doen of rustig een boek met ze te lezen. Tips voor het diner zelf: begin op tijd, houd het aan tafel zitten kort en (in elk geval voor jonge kinderen) en zorg dat ze genoeg afleiding hebben in de vorm van kleurplaten, spelletjes, boeken en dvd’s.

Oudere kinderen vinden het vaak al leuk om mee te helpen. Laat ze eens meehelpen met de voorbereiding of het opdienen. Geef ze kleine porties van al het lekkers dat je hebt gemaakt, laat ze meeproeven. En menige puber vindt het al hartstikke leuk om actief mee te denken over de invulling van kerst en het kerstmenu, samen te koken …en met een beetje geluk genieten ook zij al volop van de bijzondere kerstgerechten.

 

Vaste rituelen

Laat de dagen rondom de feestdagen zo normaal en rustig mogelijk verlopen. Voorspelbaarheid en jullie vaste rituelen of dagstructuur kan hierbij helpen. De feestdagen zijn al druk en spannend genoeg.

 

Prettig voelen in een ander huis

Met kerst of oud en nieuw naar familie of vrienden? Bedenk dan hoe je kind zich daar zo prettig mogelijk kan voelen en wat het nodig heeft. Neem bijvoorbeeld speelgoed of tekeningen mee, zodat je kind iets te doen heeft. Voorzie je een lastige situatie of mogelijk probleem? Bedenk van tevoren hoe je dat kunt voorkomen of oplossen. Bereid je kind goed voor op het bezoek. Komen er bijvoorbeeld mensen die hij of zij niet kent?

 

Voorbereiding

Praat over de aankomende feestdagen met je kind. Lees bijvoorbeeld samen (prenten)boeken over kerst of oud en nieuw. Door er samen over te lezen en praten weet je kind wat er gaat gebeuren. Duidelijkheid en voorspelbaarheid zijn erg belangrijk, vooral in deze drukke en spannende tijd.

 

Voorspelbaarheid

We noemden het net al even kort: voorspelbaarheid is belangrijk. Plan geen verrassingen en vertel je kind precies wat er gaat gebeuren. Je kunt hiervoor de eerder genoemde dagschema’s of een kalender gebruiken. Ook het tijdstip voor het uitpakken van de kerstcadeautjes is belangrijk. Laat je kind niet te lang wachten. Voor sommige kinderen die nog moeten wachten terwijl ze alle kadootjes al onder de boom ziet liggen, brengt dat veel spanning met zich mee. Zeker voor gevoelige kinderen kan die spanning echt té veel zijn.

 

Voorkom kado-stress

Komt bij jullie thuis de Kerstman langs? Kijk een beetje uit met een overvloed aan kado’s. Het is natuurlijk supergoed bedoeld van opa’s en oma’s (en jezelf), maar bij het zien van bérgen kado’s onder de boom, haken jonge kinderen snel af. Het kan dan simpelweg te veel zijn. Zeker als jullie thuis ook Sinterklaas vieren, komt je kind in december echt wel aan zijn trekken, dus hou je een beetje in 🙂

Is de spanning te snijden rondom die kadootjes onder de kerstboom? Begin dan bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg al met het uitpakken van het eerste kado, dan wordt de spanning niet zo opgebouwd. Misschien een open deur, maar zorg ervoor dat ieder kind hetzelfde aantal kadootjes krijgt en dat ze allemaal ongeveer even groot zijn. Kinderen lijken dat soms belangrijker te vinden, dan wat er daadwerkelijk in zit!

 

Ga verveling tegen

Hoe gezellig wij het ook vinden, voor kinderen kunnen de feestdagen soms ook ontzettend saai zijn. Het zijn dagen van veel en lang aan tafel zitten, bezoekjes, binnen blijven en zonder speelafspraken met vriendjes en vriendinnetjes. Zoveel stilzitten is voor de meeste kinderen nu eenmaal geen feest. Plan daarom spelletjes tussendoor of ga even naar buiten. Laat ze uitrazen in het bos of op het strand of kijk samen naar de feestverlichting van de huizen en de tuinen in de buurt. Niet actief, maar ook altijd een succes: samen een kerstfilm kijken.

 

> lees ook: Vuurwerk en opvoeden, een uitdagende combinatie!

 

Genieten! Hoe ga jij als ouder dat zelf doen?

Misschien zie je door alle drukte op tegen de kerst, en dat is volkomen begrijpelijk. Vergeet toch niet ook een beetje te genieten. Het is een bijzondere periode van het jaar die je samen met je gezin in een feestelijke stemming kunt afsluiten. Deze tips, voor alle drukke ouders, zorgen ervoor dat je meer ontspannen de kerst ingaat:

 

Bedenk hoe je de feestdagen wilt indelen

Communiceer dit ruim van tevoren met je familie. Zorg ervoor dat je bij voorkeur één van de kerstdagen of kerstavond voor je eigen gezin reserveert.

Wat te doen met uitnodigingen, die je liever af zou slaan? Misschien zijn er uitnodigingen bij, waar je tegenop ziet of bezoek bij jou thuis waar je over twijfelt. Vraag je zelf af of je dit echt wilt doen. Is je antwoord nee, doe het dan niet. Je kunt een ik-boodschap gebruiken om dit naar anderen te communiceren. Is het antwoord ja, bedenk dan hoe je het zo prettig mogelijk kunt maken voor jou en de andere gezinsleden.

 

Laat iedereen een gang maken

Als je zelf het kerstdiner organiseert, laat dan iedereen een gang maken. Zo ben je niet verantwoordelijk voor alle inkopen en kun je op de avond zelf ook nog eens relaxt aan tafel zitten. Ben je van plan zelf in de keuken te gaan staan voor het kerstdiner? Maak het jezelf niet te moeilijk en ga voor simpele gerechten. Spreek met je partner of familielid af, dat zij de bediening voor hun rekening nemen.

 

Regel de kerstkado’s ver van te voren

Zo voorkom je last minute gestress in de in december altijd veel te drukke winkelcentra.

 

Betrek je kind bij de activiteiten

Laat je zoon of dochter meehelpen door het menu of de kerstkaarten te versieren, de tafel feestelijk te dekken of geef een eigen kerstboom om te versieren.

 

Quality-time

Vergeet je kind (en je partner 😉 geen exclusieve aandacht te geven… door al het regelen schiet dit er nog wel eens bij in. Even samen een rondje met de hond wandelen buiten is soms al genoeg.

 

Er kan vaak meer dan je denkt!

Ergens van tevoren tegen opzien is een negatieve verwachting. Als je daar teveel aandacht aan besteedt, zou het maar zo eens uit kunnen komen 😉 Je kunt je beter afvragen hoe je de kans op een leuke, gezellige bijeenkomst kunt vergroten. Onderneem actie daarin. En accepteer dat dagen zelden alleen maar leuk zijn. Vervelende momenten horen er vaak bij en gaan ook weer over.

 

Bron: Ontspannenopvoeden.nl, CJG Purmerend, Oudersvannu.nl

 

Wij wensen jullie fijne, rustige feestdagen toe… met zo min mogelijk stress!

 

Vragen? Contact?

 

Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Geplaatst op 20 december 2024 | Categorie Jongeren, Peuter, Schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.