Stevig Ouderschap: een steuntje in de rug voor ouders van jonge kinderen

6 augustus 2021

Stevig Ouderschap is een programma van de GGD. Het draait om gezond opvoeden en opgroeien. Ouders leren hun zelfvertrouwen en zelfredzaamheid te vergroten en over het verbeteren van een positieve en veilige opvoeding. Het programma gaat uit van de eigen kracht, eigen behoeften en eigen invulling van het ouderschap van (aanstaande) ouders, waardoor er een passende individuele begeleiding plaatsvindt.

 

 

Waarom ‘Stevig Ouderschap’?

 

De geboorte van een kindje is het mooiste wat je kan overkomen, maar kan ook veel onzekerheid oproepen. Misschien heb je niet zo’n goed voorbeeld gehad in je eigen jeugd en ben je onzeker of je wel een goede ouder kunt zijn. Of misschien zit je in een moeilijke periode met spanningen en stress, of leg je de lat hoog voor jezelf. Misschien blijkt werk en ouderschap moeilijk te combineren. Of heb je geen netwerk om op terug te vallen als het even moeilijk is. Dan kun je terecht bij de GGD voor het programma Stevig Ouderschap. Dit programma is er voor (aanstaande) gezinnen die wel een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken.

 

Stevig Ouderschap draagt bij aan:

 

  • Het versterken van de band tussen ouders en kind
  • Het geven van inzicht in de ontwikkelingsfasen van een kind
  • Het vertrouwen in het eigen kunnen en de zelfredzaamheid van ouders
  • Het vergroten van opvoedingsvaardigheden
  • Het verbeteren van communicatieve vaardigheden en het vergroten van het netwerk

 

Ingrid Coenen, Stevig Ouderschap verpleegkundige legt uit: “De vragen die we krijgen zijn heel divers. Bij iedere ouder ligt het accent op iets anders. Het is dan ook een project op maat. Soms kunnen ouders door heel kleine opmerkingen of adviezen al ontzettend geholpen worden. Het gaat vooral om oprechte aandacht, aansluiten bij de leefwereld van ouders en hen helpen om zelfvertrouwen te krijgen. Soms heeft een ouder behoefte aan informatie over de ontwikkeling van het kind. Maar het kan ook gaan over wat het ouderschap met de moeder doet. Of de vraag: wat voor ouder zou jij willen zijn? ”

 

Wat levert Stevig Ouderschap op?

 

Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar Stevig Ouderschap en daar uit blijkt dat het werkt.

Kinderen van ouders die hebben meegedaan aan Stevig Ouderschap ontwikkelen zich lichamelijk en sociaal-emotioneel beter, blijkt uit dit onderzoek. Ouders geven aan dat zij door Stevig Ouderschap de ontwikkeling van hun kind beter begrijpen en hun gezin daardoor meer in balans is. Ook hebben ze meer vertrouwen in zichzelf als ouder.

 

Ervaringsverhaal

 

Shanice kreeg begeleiding vanuit Stevig Ouderschap en beaamt dit.

“Een jaar nadat mijn moeder overleden was raakte ik zwanger. Toen mijn dochtertje geboren was en ik met haar op controle ging bij het consultatiebureau, werd mij gevraagd of ik een vragenlijst wilde invullen. Uit de antwoorden kwam naar voren dat ik me erg onzeker voelde over het ouderschap. In het gesprek dat hier op volgde werd me begeleiding vanuit Stevig Ouderschap aangeboden. Voorheen kon ik alles bespreken met mijn moeder, maar zij was er niet meer. Mijn moeder zei altijd: ‘Shanice, als je hulp kan krijgen, moet je het aannemen.’ Dus ik heb meteen ‘ja’ gezegd. Het was wel even spannend om een vreemde over de vloer te krijgen hoor. Maar met Ingrid klikte het meteen, daardoor kon ik me makkelijker open stellen.

 

Ik kan altijd terecht bij vriendinnen, maar soms is praten met een buitenstaander makkelijker. Ingrid straalt heel veel rust uit en ze bood me een luisterend oor. Ze kwam bij mij thuis, ze volgde mij en mijn gevoel,” legt Shanice uit.

 

“Toen mijn moeder ziek was heb ik haar verzorgd. Na het overlijden van mijn moeder had ik veel te verwerken en zat ik niet lekker in mijn vel. Met Ingrid heb ik gesprekken gehad over rouw en het verlies van mijn moeder. Vervolgens hebben we het bruggetje gemaakt naar hoe ik als moeder in mijn vel zit en wat dat met mijn kindje doet. Hoe ga je om met gevoelens? Wat laat je wel en niet zien aan je kind?” vertelt Shanice verder.

 

“Ook hebben we gesproken over hoe ik mijn energie beter kan verdelen. Als ik iets in huis zie wil ik het ’t liefst meteen opruimen of poetsen, maar die tijd kan ik ook aan mijn dochtertje besteden. Met Ingrid heb ik gekeken naar hoe ik hier meer balans in kan vinden, zodat ik meer rust heb voor mijn kindje.

 

Soms was ik bang dat ik het niet goed deed, maar Ingrid gaf me de feedback en bevestiging die ik nodig had. Nu voel ik me sterk genoeg om zelfstandig verder te gaan.”

 

Hoe ziet het programma eruit?

 

De ondersteuning van de Stevig Ouderschap verpleegkundige bestaat uit circa 4 huisbezoeken tijdens de zwangerschap en/ of 6 huisbezoeken als het kindje geboren is, totdat het kindje ongeveer 2 tot 2,5 jaar is.

Daarnaast heeft de Stevig Ouderschap verpleegkundige regelmatig contact met de ouders via de telefoon of WhatsApp.

 

Tijdens de huisbezoeken krijgt de verpleegkundige een beter beeld van de gezinssituatie en kan zij gerichte, passende ondersteuning bieden. De verpleegkundige luistert, denkt mee en coacht ouders.

 

Hoe aanmelden?

 

Een aanmelding voor Stevig Ouderschap kan op verschillende manieren binnen komen. Je kunt je als ouder zelf prenataal (dus voor de geboorte van je kindje, tijdens de zwangerschap) al aanmelden. Het kan ook zo zijn dat je doorverwezen wordt door je verloskundige of een hulpverlener.

 

Maar aanmelden kan ook postnataal (dus als je kindje geboren is), totdat je kindje 6 maanden is. Dit kun je als ouder zelf doen. Of via je consultatiebureau, na het invullen van de vragenlijst, zoals bij Shanice.

Belangrijk is dat deelname van ouders aan Stevig Ouderschap altijd op vrijwillige basis is. En er zijn geen kosten aan verbonden.

 

Tip van ervaringsdeskundige Shanice

 

“Hoe je ook in elkaar zit en wat je ook hebt meegemaakt, je mag trots zijn op jezelf. Samen kom je er wel. Je hoeft je niet te schamen, hulp vragen mag! Het kan je net weer wat verder helpen.”

 

Vragen? Aanmelden?

 

Denk je na het lezen van dit artikel: Stevig Ouderschap is misschien wel iets voor mij? Of heb je vragen? Neem dan contact op met de Stevig Ouderschap Coördinator. Voor de Westelijke Mijnstreek is dat Sylvia Knoops, zij is bereikbaar via tel. 06 22 86 24 84. Of stuur een mailtje naar stevigouderschap@ggdzl.nl

Geplaatst op 6 augustus 2021 | Categorie Baby's, Kinderwens, Nieuws, Zwanger

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.