Je kind groeit snel. Om gezond op te groeien is het belangrijk om goed te eten en te drinken. Een goede voeding betekent vooral gezond en gevarieerd eten, met af en toe iets tussendoor. Als een kind veel verschillende producten eet, krijgt het voldoende voedingsstoffen binnen. Brood, groente en fruit zijn belangrijke producten om dagelijks binnen te krijgen.
Het is dan ook belangrijk dat je kind gezonde eetgewoonten aanleert. De Schijf van Vijf kan je helpen om de goede producten uit te kiezen voor jouw kind. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de producten in de Schijf van Vijf goed zijn voor je lichaam. Deze producten verkleinen bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten en kanker. Als je eet volgens de Schijf van Vijf krijg je voldoende vitamines, mineralen, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels binnen. Sommige producten bevatten te veel zout, suiker of verzadigd vet, of hebben maar weinig vezels. Die producten staan niet in de Schijf van Vijf.
Volgens de Schijf van Vijf heeft je kind per dag ongeveer nodig:
Voor jonge kinderen is het belangrijk om voldoende onverzadigde vetten binnen te krijgen. Deze zijn onmisbaar voor de ontwikkeling. Besmeer boterhammen daarom met margarine en geef jonge peuters ook een schepje jus of saus. Geef niet te veel producten met verzadigd vet zoals chips en kaas. Meer informatie over gezonde vetten vind je op Voedingscentrum.nl.
Voldoende drinken is ook belangrijk. Kinderen vanaf 4 jaar hebben ruim 1 to 1,5 liter vocht per dag nodig. Vanaf 9 jaar is dit minimaal 1,5 liter. Dat is net iets minder dan bij volwassenen. Water is het beste om te drinken. Leer je kind dus al vroeg water drinken en drink zelf ook water. Zo geef je het gezonde voorbeeld. Om het aantrekkelijker te maken kun je het water schenken uit een mooie waterkan, bijvoorbeeld met wat schijfjes sinaasappel of citroen.
Leer je kind ook om genoeg te bewegen. Zo houd je je kind op een gezond gewicht; nu, maar ook later.
Zie ook: ‘In actie!‘ van Ecsplore.
Bij een voedselallergie maakt het afweersysteem antistoffen aan tegen bepaalde eiwitten in het voedsel. Je kind krijgt een allergische reactie binnen een paar uur nadat het voedsel heeft gegeten waar het niet tegen kan. In zeldzame gevallen ontstaat een levensbedreigende situatie.
Deze voedselallergenen veroorzaken de meeste overgevoeligheidsreacties:
Vaak hebben kinderen al een tijdje klachten voordat duidelijk is dat ze last hebben van voedselallergie. De klachten kunnen zeer verschillen, ook van persoon tot persoon. Vaak zie je huid-, luchtweg- en maag-darmklachten:
Voedselintolerantie heeft overigens niet altijd iets te maken met het afweersysteem van je kind. Voorbeelden van stoffen die intolerantie kunnen veroorzaken zijn gluten en lactose.
Herken je een van de genoemde klachten? Ga dan naar je huisarts. Die kan uitzoeken wat er aan de hand is of je kind doorverwijzen naar een kinderarts of huidarts.
Zie ook: ‘Voedselovergevoeligheid‘ van het Voedingscentrum.
Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.