Onderwijs en schoolkind

Een sport of hobby uitzoeken?

Wordt het voetbal, tennis, gitaarles, een toneelclub of schaken? Een hobby uitzoeken voor je kind is best lastig als er zoveel te kiezen valt. Uiteraard is het belangrijk dat kinderen een bezigheid kiezen waar ze veel plezier en ontspanning aan beleven. Misschien komt er af en toe wat frustratie bij kijken, maar dat is helemaal niet slecht. Zo ontdekt je kind dat niet alles altijd in één keer goed gaat. Behalve leuk en ontspannend is een hobby dus ook goed voor de ontwikkeling. Je kind leert ervan om geduldig te zijn en om te gaan met teleurstellingen.

 

Voor kinderen is het belangrijk om zelf te ontdekken wat zij leuk vinden en waar zij goed in zijn. Je kunt je kind daarin begeleiden, maar dring niets op. Sommige ouders hebben namelijk de neiging om hun kind in een bepaalde richting te pushen. Door goed te kijken naar zijn talenten en interesses kun je hem helpen een hobby te kiezen. Een hobby zoeken, is uitproberen. Ga eerst eens ‘snuffelen’, bezoek open dagen of vraag een gratis proefles aan. Sommige kinderen weten het ene moment namelijk zeker dat ze een muziekinstrument willen bespelen, om de week erop per se op tennis te willen. Zeg dus niet te snel toe, de kans is dan groot dat je kind het na een paar keer voor gezien houdt.

 

Zie ook: ‘Vereniging in Actie‘ van Ecsplore.

 

Wat kost een hobby?

 

Bedenk vooraf ook wat een hobby kost. De ene hobby is duurder dan de andere. Zo ben je naast het contributiegeld vaak ook nog geld voor de aanschaf van kleding en materialen kwijt. Vooral als je meer kinderen hebt kunnen de kosten hoog oplopen. Voor gezinnen met weinig geld is er gelukkig het Jeugdsportfonds. Dit fonds betaalt het lidmaatschap van een sportvereniging en sportspullen, zodat elk kind de kans krijgt om te sporten.

 

Zie ook: ‘Kansen voor alle kinderen‘ in de Gemeente Sittard-Geleen.

 

Beschermen of loslaten?

 

Als ouder wil je het beste voor je kind. Je wilt je kind beschermen tegen gevaar. Misschien ben je bang dat je kind zich bezeert. Je wilt voorkomen dat je kind in een gevaarlijke situatie terechtkomt. Maar je kunt ook té voorzichtig zijn. Natuurlijk moet je je kind tegen te grote risico’s beschermen, maar een bult of een schaafwond is vaak helemaal niet erg. Risicovol spelen is immers spannend, uitdagend en avontuurlijk. Je kind verlegt zijn grenzen en leert zijn angst overwinnen. Ze voelen opwinding en spanning. Bovendien zijn ze trots, als ze iets hebben gedaan wat ze eerst niet durfden.

 

Het woord zegt het al: risicovol spelen is niet zonder risico’s. Je kind kan zich bezeren. Maar het is ook goed voor de gezondheid van je kind. Het vergroot het zelfvertrouwen, de zelfredzaamheid, het doorzettingsvermogen en de sociale vaardigheden. Heb je er als ouder moeite mee om je kind risicovoller te laten spelen? Probeer dan een goede balans te vinden tussen vrijheid geven en beschermen.

 

Zie ook: ‘Risicovol spelen‘ van VeiligheidNL.

lopend schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.