Ontwikkeling schoolkind

Hoe verandert het lichaam van mijn kind?

Ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo: de eerste 4 jaar groeit je kind heel snel, daarna gaat het wat langzamer. Gemiddeld groeit een kind van 4 tot 12 jaar tussen de 55 en 75 centimeter en wordt het ongeveer 25 kilo zwaarder. Er verandert dus veel!

 

Op de basisschool zijn er enkele afspraken bij de jeugdgezondheidszorg (JGZ GGD Zuid-Limburg). Tijdens deze afspraken met de jeugdgezondheidszorg wordt samen met jou de ontwikkeling van je kind in de gaten gehouden. Zo kunnen eventuele problemen snel worden opgespoord. Ook geeft de jeugdarts of jeugdverpleegkundige advies en voorlichting. Bijvoorbeeld over gezonde voeding en veiligheid.

 

Ontwikkelingsgebieden waar naar gekeken wordt:

 

  • Groei en lichamelijke ontwikkeling
  • Sociaal-emotionele ontwikkeling
  • Fijne en grove motoriek
  • Gehoor
  • Spraak- en taalontwikkeling

 

Natuurlijk kun je verder alles bespreken waar je bij het opgroeien van je kind tegenaan loopt. Denk bijvoorbeeld aan gedrag, opvoeding, pesten en bedplassen.

 

Handige apps: GezondGroeien (Voedingscentrum), IGrow (TNO) en GroeiGids.

 

Kind met faalangst: wat kun je doen?

 

Iedereen is wel eens bang om te falen bij een belangrijke taak. Je wilt die tenslotte zo goed mogelijk uitvoeren. Deze faalangst kan positief of negatief zijn: Positieve faalangst is een extra stimulans. Het verlangen om succes te bereiken wordt er alleen maar sterker door. Bij negatieve faalangst blijf je alleen maar denken aan wat er fout kan gaan. Dat werkt verlammend.

 

Door negatieve faalangst kunnen kinderen geblokkeerd raken en minder presteren dan dat ze in zich hebben. Het denkpatroon is negatief: ze denken zichzelf in de put en ze raken dan ook in de put.

 

Negatieve faalangst komt veel voor op het vlak van:

 

  • leren (spreekbeurt houden, een toets maken)
  • sporten (wedstrijden of optredens)
  • spreken in het openbaar of om voor jezelf op te komen

 

Hoe voorkom je faalangst? Wees realistisch over prestaties, zonder overdreven te doen, te verbloemen als iets niet lukt of je kind af te kraken. Verwacht niet te veel van je kind, maar zeker ook niet te weinig. Als je kind zelf dingen doet, is dat goed voor het zelfvertrouwen. Reageer positief als je kind iets probeert wat moeilijk is, ook al mislukt het.

 

In sommige gevallen is het noodzakelijk dat kinderen begeleiding of behandeling krijgen om deze angst te reduceren. Vraag dan ook vrijblijvend hulp van een psycholoog kind & jeugd. Om een goed beeld te krijgen van de problematiek van je kind, zal er een (telefonisch en/of persoonlijk) intakegesprek plaatsvinden bij het CJG Westelijke Mijnstreek waarin de reden van aanmelding aan bod komt. De psycholoog kind & jeugd zal samen met jullie bespreken welke mogelijkheden CJG Westelijke Mijnstreek biedt, om jouw kind verder te begeleiden.

 

Zie ook de website van het Centrum voor Jeugd en Gezin Westelijke Mijnstreek: www.cjg-wm.nl

lopend schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.