Onderwijs en schoolkind

Een school kiezen?

Als je kind voor het eerst naar de basisschool gaat of als je een nieuwe school zoekt, bijvoorbeeld omdat je gaat verhuizen, kun je kiezen uit verschillende vormen van onderwijs. Er zijn drie typen scholen, waaronder de openbare school, de bijzondere school en de algemeen bijzondere school.

 

Openbare scholen geven geen les vanuit een levensbeschouwelijke of godsdienstige overtuiging. Alle kinderen, ongeacht hun achtergrond, zijn welkom op deze scholen. Confessioneel bijzondere scholen geven les vanuit een levensbeschouwelijke of godsdienstige overtuiging. Een voorbeeld is een christelijke basisschool. Algemeen bijzondere scholen gaan uit van een onderwijskundige visie. Een voorbeeld is een jenaplanschool, een vorm van vernieuwingsonderwijs. In de praktijk zijn de meest opvallende kenmerken van het jenaplansysteem dat meerdere leerjaren gemengd worden in een stamgroep.

 

In Nederland is er vrijheid van onderwijs. Dit betekent dat de manier van lesgeven per school anders kan zijn. Die kan bijvoorbeeld opgebouwd zijn volgens bepaalde opvoedings- en onderwijsmethoden, zoals Montessori, Jenaplan, Dalton of Freinet. Natuurlijk stelt de overheid wel een aantal kwaliteitseisen aan scholen.

 

Om een goede keuze te maken kun je jezelf de volgende vragen stellen:

 

  • Welk soort onderwijs past het best bij je kind?
  • Zoek je een school met een bepaald geloof of juist niet?
  • Hoe ver ligt de school van jullie huis?
  • In wat voor buurt staat de school?
  • Hoe is het verkeer rondom de school?
  • Is de school goed lopend, met de fiets of met de auto te bereiken?
  • Is er een buitenschoolse opvang in de buurt?

 

Voor kinderen is het leuk als ze in hun eigen buurt naar school gaan, want dan kunnen ze gemakkelijker na school met klasgenootjes spelen.

 

Welke vorm van opvang kies je?

 

Werken jij en je eventuele partner allebei? Dan kan je kind naar de buitenschoolse opvang en wordt door de school geregeld. Je kunt ook gebruikmaken van gastouderopvang of van een gewone oppas. Welke vorm van opvang je kiest, hangt af van je gezinssituatie, je wensen en je kind. Bezoek de websites van MIK-kinderopvang en Spelenderwijs voor meer informatie over de diverse vormen van opvang in de Westelijke Mijnstreek, de kosten en hoe je dit het beste kunt regelen. Als werkende of studerende ouder krijg je bovendien kinderopvangtoeslag.

 

Het kinderdagverblijf, de buitenschoolse opvang en de gastouderopvang werken aan de ontwikkeling van je kind. Door het contact met leeftijdsgenoten leren kinderen bijvoorbeeld samen spelen, delen en omgaan met ruzies. Ook organiseert de opvang allerlei leuke, spannende en uitdagende activiteiten. Sommige bso’s (buitenschoolse opvang) hebben ook andere activiteiten, bijvoorbeeld sporten of ‘de groene bso’.

 

Wanneer je kind een beperking heeft, kun je steeds vaker bij een reguliere kinderopvangorganisatie terecht. Ze denken mee over opvangmogelijkheden voor een kind met beperkingen.

 

Zie ook: ‘Meedoen mogelijk maken‘ van MEE Zuid-Limburg

lopend schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.