Rust en ontspanning

15 april 2020

Nu de scholen al bijna 5 weken gesloten zijn, ziet het dagelijks leven in een gezin er inmiddels heel anders uit. Om dit allemaal een beetje goed te kunnen volhouden, is ook het vasthouden van een positief leefklimaat in huis belangrijk. Hoe zorg je er als ouders voor dat het samen gezellig is en ook blijft? Hoe hou je het luchtig? Met de aanstaande meivakantie voor de deur lijkt ons dit een goed moment om jullie een aantal tips te geven voor rust en ontspanning.

Jonge kinderen

 

► Maak voor je kind een ‘toverdoos’; doe er wat nieuw speelgoed in of speelgoed waar je kind lang niet mee gespeeld heeft. Als het spelen even moeilijk gaat, tover je de doos tevoorschijn. Iets nieuws zorgt voor een verandering en dus afleiding.

► Heb je een kind dat in zijn spel of uit frustratie wel eens schreeuwt of gilt, en komt er soms bij jezelf als ouder een wanhoopsgilletje naar boven: spreek met elkaar af dat wanneer dit gebeurt, diegene iedereen in huis een kusje moet geven. Plezier voor twee!

► Ga eens picknicken in de achtertuin. Laat je kind meehelpen met alles klaar te maken.

► Maak voor je peuter/ kleuter een hut onder de keukentafel of met het wasrek. Hutten doen het vaak goed op deze leeftijd.

 

Schoolkinderen

 

► Creëer een ‘gezellig-samen-moment’. Maak wat lekkere hapjes, voor ieder wat wils. Vertel over wat jullie vandaag hebben gedaan. Je kan kaartjes erbij gebruiken met vragen erop zoals ‘wat was jouw grootste blunder’, ‘op wie zou je wel willen lijken’ of ‘waar ben je trots op’.

► Maak een beloningspotje; verzin samen met je kind leuke beloningen bij goed gedrag. Bijv.  10 min extra op de computer, iets lekkers, samen een gezelschapsspelletje doen, samen een toetje maken voor bij het avondeten, iets bakken, een luisterverhaaltje in bed luisteren, lekker badderen met de zeep van papa of mama, het avondeten kiezen. Schrijf het op briefjes, stop het in een pot, en vertel vervolgens aan je kind wanneer hij een briefje mag pakken.

► Maak een verveelpotje; verzin samen met je kind dingen die hij kan doen als hij zich verveelt. Dit mogen vooral ook lekker gekke dingen zijn! Schrijf dit op briefjes die je in een pot stopt. “Maham, ik verveel me!” “Trek een briefje en je weet wat je kunt doen!” Zo wordt vervelen nooit vervelend 😉

► Je zou met het hele gezin voor 1 uur het volgende spelletje kunnen afspreken. Mag natuurlijk ook voor een hele dag. Maak lootjes, schrijf op 1 briefje ‘jij bent de engel’ en op de rest ‘jij bent niet de engel’. Trek je het engel-lootje? Dan moet je een uur (of langer) opvallend aardig zijn en onopvallend aardige dingen voor de anderen doen. Wie raadt wie de engel is?

► Maak een doosje gevuld met fijne momenten. Vraag ieder gezinslid iets op te schrijven of een tekening te maken met een fijne herinnering van vroeger. Ook leuk om eventueel wat foto’s erbij te doen. Pak het doosje erbij als het even niet zo lekker loopt, en de sfeer verandert hopelijk weer naar positief.

 

Pubers

 

► Maak samen met je kind een leuk filmpje (op tik-tok bijvoorbeeld) en zet dit op de familie-app. Ook leuk voor opa en oma om hun (klein) kinderen weer even te zien.

► Pak spontaan een controller en doe mee in de favoriete game van je kind.

► Zin in een goed gesprek? Benieuwd naar wat zich in het hoofd van je puber afspeelt? Weet dan dat pubers het liefst niet ‘direct’ communiceren. Ga samen koken, doe de afwas, of maak een ritje in de auto… vaak komt er dan toch spontaan van alles los, als je naast elkaar bent i.p.v. tegenover elkaar, en als er geen vragen gesteld worden. Luister vooral, reageer met weinig woorden, en… slik je oordeel (wat jij er van vindt) wat langer in dan je wellicht gewend bent 😉 Stel geïnteresseerd vragen, moedig aan om door te praten, maar blijf dichtbij de beleving van je kind ( en als het kan wat verder weg van die van jou).

► Maak voor elkaar of voor het hele gezin ombeurten een quiz met Kahoot. Gebruik oude foto’s, anekdotes, interesses van gezinsleden, gezinsgrapjes en verras de rest van je gezin met een leuke verbindende bezigheid, interactief én digitaal. Ook zijn er kant en klare quizzen te vinden.

► Organiseer een film-avond. Je kind kiest een film, waarvan hij denkt dat jullie hem beiden leuk vinden. En een andere keer doe je het andersom. En bespreek achteraf of dat ook echt zo was en waarom wel/niet. Zo stimuleer je het verplaatsen in de ander, en heb je een verbindende activiteit.

 

Wat je ook kunt doen

 

► Als je al contact hebt met één van onze professionals, neem dan contact op met diegene om je vraag of zorg over jouw thuissituatie te bespreken.

► Heb je nog geen vaste contactpersoon, maar wil je wel graag met iemand in contact komen omdat je tegen moeilijkheden aanloopt binnen je gezin? Er is een bereikbaarheidsdienst voor alle pedagogische vragen, georganiseerd door het CJG en Partners in Welzijn. Er kan van 09:00 tot 17:00, van maandag t/m vrijdag, contact worden opgenomen. Bel of stuur een whatsapp-bericht naar 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl 

 

Wij wensen jullie allemaal een fijne meivakantie toe, met veel rust en ontspanning. Zodat er bij ieder gezinslid weer voldoende energie is voor de periode erna, want we weten nu nog niet hoe ons leven er na 28 april uit gaat zien…

 

Geschreven door een schoolmaatschappelijk werker/jeugd- en gezinswerker, tevens moeder en partner; uit eigen kennis en ervaring, en met behulp van ervaringen uit de dagelijkse praktijk van collega’s.

Geplaatst op 15 april 2020 | Categorie corona, Jongeren, Peuter, Schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.