ReSet

17 december 2021

Elke ouder wil voor zijn kinderen dat het goed gaat en dat iedereen zich fijn voelt in het gezin. Maar dat is niet vanzelfsprekend. Soms gebeuren er dingen in een leven die als het ware een kettingreactie veroorzaken; één gebeurtenis kan ervoor zorgen dat er op meerdere vlakken problemen ontstaan en uitmonden in een (beginnende) opvoedcrisis. Michelle Geron van Partners in Welzijn en Nadine Krux van MEE Zuid-Limburg vertellen wat hun gezamenlijke project ReSet voor jou kan betekenen.

 

 

Voorbeelden

 

Stel je voor, je verliest je baan. Los van de emotionele shock wordt het ook steeds lastiger om de rekeningen te kunnen betalen, misschien loop je al achter met de huur. Die financiële zorgen worden steeds groter, dit veroorzaakt meer spanning in je lichaam waardoor je slecht slaapt. De spanningen hebben ook zijn weerslag op je relatie, het wordt er thuis niet gezelliger op. De kinderen voelen de grimmige sfeer in huis feilloos aan en maken steeds meer ruzie. ’s Avonds zijn ze moeilijk in bed te krijgen en als ouder ben je dood op.

 

Een ander voorbeeld; de relatie tussen jou en je partner loopt niet meer en na lang proberen hebben jullie samen besloten dat het beter is om uit elkaar te gaan. Jullie zoeken naar nieuwe woonruimte, maar dat is in deze tijd ontzettend moeilijk. De huizenprijzen zijn enorm en er is weinig tot geen woonruimte beschikbaar. Dit zorgt ervoor dat jullie genoodzaakt zijn nog geruime tijd onder één dak te leven. De spanningen in huis lopen op en deze woonsituatie zorgt voor veel onduidelijkheid bij de kinderen. Ze kunnen zich moeilijk concentreren op school en spreken steeds minder af met vriendjes en vriendinnetjes.

 

Begeleiding

 

Michelle vertelt: “Vanuit Reset ondersteunen we díe gezinnen die moeilijkheden ervaren op allerlei gebieden. En waarbij het noodzakelijk is dat snel meerdere zaken opgepakt en opgelost worden. Samen worden doelen en taken afgesproken, waar ook samen aan gewerkt wordt. Ondersteuning vindt plaats op diverse vlakken, zoals: opvoedingsondersteuning, ondersteuning bij de organisatie van het huishouden, ondersteuning bij het op orde brengen van de financiën of het verbeteren van de communicatie.

 

De hulpverleners van ReSet hebben de ruimte om – zeker in het begin – meermaals een aantal uur per week langs te komen om samen aan de slag te gaan, praktische zaken te regelen en gesprekken te voeren. Dit is een wezenlijk verschil met de reguliere hulpverlening van MEE en Partners in Welzijn. Een ander groot verschil is dat vanuit ReSet één, maximaal twee, vaste hulpverleners aan het gezin gekoppeld worden die aanpakken wat er aangepakt moet worden. Van het invullen van een formulier tot vragen over de ontwikkeling en opvoeding van de kinderen. Uiteraard hebben de hulpverleners vanuit ReSet ook oog voor wat er allemaal goed gaat in het gezin.”

 

Vrijwillig

 

Nadine vult aan: “Wat belangrijk is om te weten, is dat hulpverlening vanuit ReSet vrijwillig is. Jij wil jouw (thuis) situatie veranderen, je erkent dat het je in je eentje niet lukt, je hebt iemand nodig die in deze periode in je leven naast je staat, en je staat open voor hulp. Dan heb je de eerste en belangrijkste stap gezet. Dit vormt een goede basis voor het traject.

 

We hebben ervaren dat de gezinnen die we vanuit ReSet begeleid hebben na zes tot twaalf maanden weer zelf verder kunnen. Al dan niet met nog een beetje ondersteuning op afstand, die dan vooral dient om het vertrouwen in het ‘zelf kunnen’ weer goed te gaan voelen. Zodra het mogelijk is bouwen we de huisbezoeken en de duur van de huisbezoeken af. Dit doen we altijd in samenspraak met het gezin.”

 

Trek aan de bel

 

“Valt het gezinsleven jou meer dan eens zwaar of tegen?  Wil je graag meer grip op je leven? Heb je nog geen hulp, of weet je niet goed waar je terecht kunt? Dan zijn wij er om naar jouw verhaal te luisteren en samen de obstakels die jij weg wil werken aan te pakken.

 

Bij obstakels kun je denken aan geldproblemen, onenigheid of ruzie met je partner, moeilijk gedrag van je kind – zoals boosheid of niet luisteren – chaos in je hoofd, chaos in je huis, problemen op school of werk en niet lekker in je vel zitten.

 

Als je dit herkent en je hebt kinderen tussen de 0 en de 19 jaar, dan mag je vrijblijvend contact opnemen met Nadine of Michelle.

 

Nadine Krux / MEE Zuid-Limburg

N. Krux@meezuidlimburg.nl

06-31664381

 

Michelle Geron / Partners in Welzijn

michelle.geron@piw.nl

06-39149400

 

Met ons kun je jouw verhaal bespreken en samen bekijken we of het project ReSet bij jouw situatie past.”

Geplaatst op 17 december 2021 | Categorie Baby's, Jongeren, Nieuws, Peuter, Schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.