Pleegzorg; iets voor jou?

3 november 2022

Van 2 t/m 9 november vindt de Week van de Pleegzorg plaats. Met deze actieweek wil Jeugdzorg Nederland aandacht vestigen op pleegzorg, en het tekort aan pleegouders. Want voor meer dan 22.000 kinderen, tussen de 0 en 21 jaar, is het in Nederland niet vanzelfsprekend om thuis veilig en stabiel op te groeien.

 

Geef de toekomst van een kind #Groenlicht. Ga naar www.openjewereld.nu

 

Gelukkig zijn er veel pleeggezinnen die een kind liefdevol opvangen. Toch zijn er meer pleegouders nodig. Om te zorgen dat er een passende plek is voor ieder kind dat pleegzorg nodig heeft, zoekt XONAR veel nieuwe pleegouders.

 

Wist je dat je op verschillende manieren pleegouder kunt zijn? Zo kun je in deeltijd pleegouder worden, kiezen voor tijdelijke opvang, of voor acute opvang in noodsituaties. Maar ook langdurige opvang is mogelijk.

 

Alex van Keulen, ook wel bekend als de tv makelaar, vertelt waarom hij pleegouder is:

 

Het verhaal van Alex van Keulen, pleegouder from Pleegzorg Nederland on Vimeo.

 

Hoe kun je helpen?

 

Meer dan 16.000 gezinnen zetten zich in voor de opvang van kinderen die niet thuis kunnen wonen. Om een goede match te vinden voor elk kind, zijn er nóg meer mensen nodig. Er zijn verschillende manieren waarop jij je wereld kunt openen voor een kind.

 

Er is meer mogelijk dan je denkt!

 

Deeltijd

Veel kinderen zijn geholpen als ze een aantal dagen per week worden opgevangen in een ander gezin. Soms door de week, anderen gaan tijdens de weekenden of vakantie ergens anders naartoe. Die paar dagen, weekenden of weken geven ouders of de kinderen de benodigde ruimte om op te laden. Waardoor kinderen in hun eigen gezin kunnen blijven wonen.

 

Crisis of kortdurend

Bij kortdurende opvang groeit een kind voor kortere periode bij een ander op. Het kind kan weer naar huis, als de situatie thuis is verbeterd. Of als het kind inmiddels oud genoeg is om op zichzelf te gaan wonen. Kortdurende opvang kan ook starten vanuit een acute situatie. Dan is de situatie thuis zo ernstig dat een kind meteen weg moet, bijvoorbeeld voor zijn eigen veiligheid.

 

Langdurig

Soms wordt duidelijk dat ouders niet meer voor hun kind kunnen zorgen. Dan blijft het kind bij een ander gezin wonen, vaak tot het volwassen is. De meeste kinderen die hulp nodig hebben, wonen langdurig bij een ander gezin.

 

Ontdekken welke manier van pleegzorg bij jou past?

Doe de test op: openjewereld.nu

 

Of maak kennis met de pleegzorgorganisatie bij jou in de buurt:
XONAR pleegzorg
043-6045555
pleegzorg@xonar.nl

 

Meer lezen?

 

Kijk ook op: Week van de pleegzorg | Pleegzorg.nl

Geplaatst op 3 november 2022 | Categorie Jongeren, Kinderwens, Nieuws, Peuter, Schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.