Piep zei de muis

19 januari 2022

‘Piep zei de muis’ is een groep voor kinderen van 4,5 tot en met 7 jaar die opgroeien in een gezin/omgeving met stress of spanningen. De groep wordt uitgevoerd door Mondriaan Preventie, Partners in Welzijn en Zuyderland GGZ.
Kan jouw kind wel een steuntje in de rug gebruiken? Lees dan snel verder, en bekijk de video hieronder waarin Stacey Wagemans van Partners in Welzijn kort iets vertelt.

 

 

Marijne Dhondt van Zuyderland vertelt: “Het is een kinderclub voor jongere kinderen van 4 1/2 tot en met 7 jaar die opgroeien in een gezin of omgeving met stress en spanning. Bijvoorbeeld wanneer ouders veel ruziën, als een ouder (psychisch) ziek is of problemen heeft door het gebruik van middelen, of wanneer er sprake is van rouw of van een (heftige) scheiding. Dit heeft op kinderen een grote impact. Daarom organiseren we voor deze kinderen deze gratis kinderclub. Hier leren kinderen, samen met handpop Piep de muis, op een luchtige manier met lastige situaties en emoties om te gaan. Spelenderwijs leren de kinderen hun thuissituatie een plekje te geven.”

 

 

Wat leren de kinderen van Piep?

 

“De club is afgestemd op de belevingswereld van het kind. Door o.a. te knutselen en spelen leren zij met hun emoties om te gaan. Met muis Piep maken de kinderen in 15 bijeenkomsten van 1,5 uur van alles mee. Soms heeft Piep dingen meegemaakt die spannend waren, of niet zo leuk. Piep was toen bang, of een beetje verdrietig. Een andere keer is Piep juist heel blij. Want het is ook belangrijk om te stil te staan bij waar je blij van wordt en waar je trots op bent. De ‘Piep zei de muis club’ is een plek waar kinderen plezier hebben, vriendjes maken en even iets helemaal voor zichzelf hebben. Door met andere kinderen in een groep te zitten, bij wie het thuis soms ook wat moeilijker gaat, geeft ook het gevoel dat je niet de enige bent. Dat helpt hen om zich prettiger te voelen,” vervolgt Marijne.

 

 

“Naast de kinderclub zijn er ook 5 bijeenkomsten voor de ouders. Ouders krijgen informatie over wat het voor het kind betekent om op te groeien in een gezin met stress of waar stress geweest is, wat kinderen helpt en wat kinderen leren van Piep tijdens de bijeenkomsten. Maar ook goed voor jezelf zorgen als ouder. Opvoedvaardigheden en ruimte om van gedachten te wisselen met andere ouders zijn belangrijke elementen,” vertelt Judith van de Nobelen van Mondriaan.

 

Wat vertellen ouders over deze groep?

 

Simone, moeder van Ravi (5 jaar), vertelt: “De reden om mijn zoon aan te melden  voor de cursus ‘Piep zei de muis’, was om mijn zoon beter te leren begrijpen, en om samen beter om te leren gaan met zijn en mijn emoties. Het gedrag van mijn zoon was aan de ene kant zeer explosief, hij reageerde met name met boosheid. Op mij gericht, maar ook op spullen. Aan de ander kant klapte hij dicht, en praatte er niet over.

 

Mijn verwachtingen van de cursus voor mijn zoon waren: dat het leerzaam voor hem zou zijn, dat hij het leuk zou vinden om in een groepje met andere kinderen te zitten die ook stress ervaren hebben en contacten zou leggen met andere kinderen. Mijn eigen verwachtingen waren dezelfde: dingen leren, en de mogelijkheid om steun te ervaren door met andere ouders dingen te kunnen delen.

 

Deze verwachtingen zijn uitgekomen. Ik heb het altijd moeilijk gevonden om mijn ervaringen te delen met andere ouders die niet in dezelfde situatie zitten. Ik stuitte vaak op onbegrip. Maar in de groep heb ik veel steun ervaren, door samen met andere ouders, en de begeleiders mijn ervaringen thuis te kunnen delen. We kregen veel praktische tips voor thuis, op maat. Ik heb het als een fijne groep ervaren, waar openheid en vertrouwen was om dingen te bespreken. Mijn zoon is ook altijd graag naar Piep gekomen. Hij heeft ook  vriendjes gemaakt en gehouden. Thuis kunnen we zijn emoties nu ook beter bespreken. Mijn zoon geeft nu zelfs zijn jongere zusje advies als ze boos is!

 

Ik zou andere ouders deze cursus aanraden. Je leert praktisch omgaan met problemen, tips zijn ook makkelijk uit te voeren en thuis toe te passen. Kinderen leren om te gaan met hun emoties. Ouders hoeven zich niet te schamen om er aan deel te nemen. Piep helpt om dingen te bespreken, het was voor mij een ‘wijze levensles’!”

 

Meer informatie of aanmelden

 

Een verwijzing is niet nodig en deelname is gratis.

 

Voor meer informatie, vragen of aanmelden kun je contact opnemen met:

 

Judith van de Nobelen, Mondriaan Preventie:

06-10841988

j.van.de.nobelen@mondriaan.eu

 

Marijne Dhondt, Zuyderland GGZ:

06-22746723

m.dhondt@zuyderland.nl

 

Stacey Wagemans, Partners in Welzijn:

06-57033700

stacey.wagemans@piw.nl 

 

 

Bekijk deze activiteit en andere ook in de agenda op deze website.

 

Vragen? Contact?

 

Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Geplaatst op 19 januari 2022 | Categorie Schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.