Veiligheid peuter

Hoe maak ik mijn huis kindveilig?

Je peuter leert er elke dag wel tien nieuwe dingen bij en probeert van alles uit. Zelf ziet je peuter nog geen gevaar en kun je ook niet constant op hem letten. Een ongeluk zit in een klein hoekje, zelfs wanneer jij in de buurt bent. Richt daarom je huis zo in, dat je peuter geen risico loopt om gewond te raken.

 

Zorg er bijvoorbeeld voor dat de voordeur niet makkelijk te openen is en laat je peuter niet rondlopen met een snoepje in zijn mond of een potlood in zijn hand. Als hij valt, kan dit nare gevolgen hebben.

 

Let er ook op dat het speelgoed van je peuter stevig is, vermijd gespijkerd hout of hout met splinters. Geef je peuter geen speeltjes die kleiner zijn dan 3,5 centimeter of speelgoed met kleine losse onderdelen en scherpe randen.

 

Heeft het speelgoed een heel sterke geur, zijn er scherpe randen of lijken onderdelen al los te laten? Laat het dan liggen. Speelgoed van schuim en stof kunnen risicovolle stoffen afgeven. Let ook op de leeftijdsaanduiding. Bij speelgoed wordt onderscheid gemaakt tussen speelgoed dat geschikt is voor kinderen onder de 3 jaar en speelgoed voor oudere kinderen.

 

Zie ook: ‘Risicovol spelen‘ van VeiligheidNL.

 

Beschermen of loslaten?

 

Als ouder wil je het beste voor je kind. Je wilt je peuter beschermen tegen gevaar. Misschien ben je bang dat je peuter zich bezeert. Je wilt voorkomen dat het in een gevaarlijke situatie terechtkomt, maar je kunt ook té voorzichtig zijn. Natuurlijk moet je je peuter tegen te grote risico’s beschermen, maar een bult of een schaafwond is vaak helemaal niet erg. Risicovol spelen is immers spannend, uitdagend en avontuurlijk. Je peuter verlegt zijn grenzen en leert zijn angst overwinnen. Ze voelen opwinding en spanning. Bovendien zijn ze trots, als ze iets hebben gedaan wat ze eerst niet durfden.

 

Het woord zegt het al: risicovol spelen is niet zonder risico’s. Je kind kan zich bezeren. Anderzijds is het ook goed voor de gezondheid van je peuter. Het vergroot het zelfvertrouwen, de zelfredzaamheid, het doorzettingsvermogen en de sociale vaardigheden. Heb je er als ouder moeite mee om je peuter zelfstandig te laten spelen? Probeer dan een goede balans te vinden tussen vrijheid geven en beschermen.

kind en moeder samen

Vragen? Neem dan contact op!

Soms lopen de dingen niet zoals gehoopt. Samen met jou zoeken we naar een oplossing! Daarom kun je ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van jouw baby, peuter, kind en jongere. Wie wij zijn? Pedagogen, psychologen kind & jeugd en andere deskundigen. Wij werken in de regio Westelijke Mijnstreek actief samen met huisartsen, jeugdartsen en ketenpartners en denken graag met je mee (en vinden niets gek).

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.