Media en peuter

Hoe lang tv-kijken, computeren of met een tablet spelen?

De meeste peuters vinden televisie kijken en spelen met een telefoon of tablet erg leuk. Als ouder vind je het soms misschien handig dat je kind zich even zonder jou vermaakt. Toch zijn andere activiteiten voor je peuter veel belangrijker. Zoals buiten spelen, bewegen, met de handen bezig zijn, praten en voorgelezen worden. Ook is het belangrijk dat je peuter niet overprikkeld raakt door media. Peuterhersens zijn nog heel gevoelig.

 

Uit onderzoek blijkt dat het led-licht van smartphones en tablets slecht is voor het netvlies van heel jonge kinderen. Een goede richtlijn voor een tweejarige is: niet meer dan 30 minuten beeldschermtijd per dag, verdeeld over drie momenten. Het is het beste om dit midden op de dag te doen. Laat je peuter niet rond het avondeten of rond bedtijd met een tablet spelen, want dan komt het door het led-licht moeilijker in slaap. Let er ook op dat je peuter niet te dicht bij het scherm zit.

 

Media zijn prima, maar laat jouw kind alleen kijken of spelen met programma’s of apps die speciaal voor peuters zijn gemaakt. Peuters kunnen fantasie nog niet zo goed onderscheiden van werkelijkheid. Als ze op tv bijvoorbeeld zien dat oma jarig is, kunnen ze denken dat hun oma ook jarig is. Je peuter kan ook bang worden door iets wat het ziet op tv. Houd hier rekening mee bij het kiezen van programma’s.

 

Zodra je peuter de tablet leert kennen, zal je zien dat de aantrekkingskracht groot is. Het is gemakkelijk speelgoed: je verveelt je nooit meer, want er gebeurt steeds wat nieuws. Peuters kunnen eindeloos filmpjes aanklikken en gaan dit normaal vinden. Dit is moeilijk af te leren, als je dat zou willen.
Tip: wen je kind er vanaf het begin aan dat de tablet niet altijd gebruikt kan worden. Dat gaat het best als je de tablet alleen gebruikt op vaste momenten. Daarnaast passen te veel lawaai, te snelle of gewelddadige beelden niet bij de ontwikkeling van een peuter. Een tv of radio die de hele dag aanstaat op de achtergrond, is slecht voor de taalontwikkeling en kan aandachtsproblemen veroorzaken. Deze problemen komen pas naar voren als je kind gaat leren lezen en schrijven.

 

Tips voor het kiezen van media:

 

  • Laat je kind kijken op het moment dat jij kiest.
  • Maak een eigen afspeellijst van YouTube-filmpjes en zet die in het beginscherm van je tablet. Zo kan je kind ze gemakkelijk vinden en voorkom je dat je kind iets aanklikt wat niet oké is.
  • Er zijn leuke websites voor peuters. Laat je kind maximaal 10 tot 15 minuten per keer kijken.

 

Zie ook: ‘Apps voor jonge kinderen‘ van Mediawijsheid.

kind en moeder samen

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.