Partnerschap en ouderschap in de coronacrisis

1 april 2020

Vanwege de coronacrisis zijn er momenteel meer mensen thuis, kunnen de kinderen niet naar school en ben je als partners dus waarschijnlijk ook meer samen en meer op elkaar aangewezen. Het is algemeen bekend dat er over het algemeen meer relaties sneuvelen in de zomervakantie- of kerstperiode omdat partners dan veel meer samen zijn en op elkaar aangewezen zijn. Helaas is het nu niet zo ontspannen als in de vakantie… Je kunt niet naar buiten, moet misschien (thuis) werken en de kinderen hebben wel vrij maar moeten toch schoolwerk doen onder jouw begeleiding. Werk, huishouden, je kinderen ondersteunen, zelf les geven… dat zet extra druk op je relatie.
 

We kunnen gelukkig niet voorspellen wat voor gevolgen dit op termijn heeft, want gelukkig hebben we een crisis van deze omvang nog niet eerder meegemaakt. In plaats van “ontspannen op vakantie” zit je nu zonder enige voorbereiding plotsklaps de hele tijd bij elkaar. Als gezin maar ook als partners. Dat kan best confronterend zijn. De onzekerheid van corona, het doorlopend samen zijn in combinatie met de (kleine) ruimte van je huis terwijl de kinderen continu om je heen zijn, zijn stressfactoren die er normaal niet zijn. Wat doet dat met ons? Hoe houd je het leuk met je partner en daardoor ook in je gezin? Wat doe je als het ondanks alles toch niet lekker loopt tussen jou en je partner?

 

Hoe houd je het leuk? Een paar tips:

 

► Verplaats je in de ander.

We gaan allemaal op een andere manier om met stress en onzekerheid. Jij wilt misschien uitgebreid over je zorgen en gevoel praten, terwijl je partner het liever rationeel bekijkt of afleiding zoekt. Het is belangrijk om elkaars verschillen te respecteren. En probeer deze verschillen te zien als aanvulling op elkaar; daar waar de één zich dreigt te verliezen in emotie, kan de ander helpend zijn met zijn of haar nuchterheid. En andersom!

 

► Blijf je eigen dingen doen.

Als jullie beiden buitenshuis werken normaal gesproken, elkaar overdag niet zien, is het heerlijk om ’s avonds samen op de bank te ploffen met een filmpje of serie. Maar nu je misschien de hele dag samen bent, kan het fijn zijn om in de avond (vaker) iets apart van elkaar te doen. De één volgt een sportles op youtube, de ander maakt een ommetje met de kinderen. Me-time is in deze tijd minstens zo belangrijk.

 

► Probeer op één lijn te zitten wat de opvoeding betreft.

Normaal al heel belangrijk, maar nu jullie zoveel tijd samen doorbrengen al helemaal. Probeer, als je dat al niet gedaan hebt natuurlijk, in grote lijnen dezelfde afspraken en regels te hanteren als het om het opvoeden van de kinderen gaat. Praat hierover met elkaar, wat vind je nou echt belangrijk en wat verwachten we hierin van elkaar? Durf ook hulp en steun van je partner te vragen als je het zelf even zwaar hebt, want het kan nu anders zijn dan normaal. Zo bewaar je de rust in je gezin.

 

► “Pick your battles”

Nu je veel bij elkaar bent, zie je veel meer gewoonten van je partner dan je gewend was en andersom. Dit kan voor irritaties zorgen. Voordat je dit uitspreekt; weeg even af of dit de moeite waard is. Hoe groot is het? Sommige dingen zijn de moeite waard om te bespreken, maar maak je van elke mug een olifant dan wordt het er niet gezelliger op.

Zit iets je echt dwars; krop het dan niet op. Zo zorg je dat je op rustige toon kunt blijven spreken met elkaar.

 

► Werk apart als dat kan

Wanneer je de ruimte hebt in huis, is dit het overwegen waard. Je hebt allebei je eigen ruimte, en ziet elkaar alleen in de pauze en als jullie klaar zijn met werken.

 

► Maak plannetjes

In deze tijd waarin het onzeker is hoe de komende weken eruit gaan zien, kan het helpen om plannetjes te maken met je partner. Dat verbindt. En je hebt iets om samen naar uit te kijken. Dit kunnen vakantieplannen voor de toekomst zijn, maar denk ook eens dichterbij. Ook thuis kun je op vrijdagavond een date-night houden, met je mooiste kleren aan en diner bij kaarslicht (als de kinderen in bed liggen 😉 Of verheug je op het samen starten met het kijken van een serie op Netflix zaterdagavond (en niet vanavond al). Plan in het weekend ook wat leuks met het hele gezin, ook kinderen kijken graag naar iets uit.

 

► Laat elkaar weten dat je blij bent met elkaar. Geef eens een extra compliment, knuffel, bosje bloemen of een andere kleine attentie.

 

► Luister écht naar elkaar. Laat de ander uitpraten, ook als je het niet met hem/haar eens bent.
 

Inzet, liefde en kracht

 

Met veel inzet, liefde en kracht kan de coronacrisis ook een enorm positieve uitwerking hebben. Doordat je als partners en als gezin op elkaar bent aangewezen en je sociale kring kleiner is, kun je ook weer naar elkaar toe groeien. De mens is een sociaal dier en we kunnen deze tijd gebruiken om weer opnieuw elkaars goede kanten te ontdekken. Maar… wat als je geen prater bent? Overal (ook in dit artikel) lees je “praat met elkaar”. Dan… zijn er allerlei andere mogelijkheden om met je partner en je gezin in contact en in gesprek te blijven, zodat de onderlinge relaties goed blijven (en wie weet verdieping krijgen).

 

►Zoek een leuke quiz via “Kahoot” of maak er zelf een van jullie als koppel, of van het hele gezin / de familie / vrienden en zoek samen de antwoorden.

 

► Maak samen een kletspot. Schrijf vragen op papiertjes; over jullie zelf als koppel, over elkaar, over je gezin. Denk dan aan vragen als: Waar ben je goed in? Wat vind je leuk aan mij? Wat vind jij typisch voor ons gezin? Wat zou jij aan anderen vertellen over ons als koppel? Waar ben je trots op? Wat zou je zelf graag beter willen doen (in relatie, of in opvoeding)? Enz. Laat je fantasie de vrije loop. Geen inspiratie? Op internet kun je allerlei spellen vinden om te kopen (bijv. Vertellis, Openhartig)

 

► Maak samen met je partner en kinderen een familie-stamboom.

 

► Maak samen van jullie gezin een levensbeschrijving en levenslijn met gebeurtenissen en ervaringen die je leven hebben beïnvloed, met hoogtepunten en dieptepunten. Teken er iets bij of zoek er foto’s bij.

 

► Vraag jullie kind om jullie te leren gamen, zo leer je waar je kind mee bezig is, en jullie kunnen samen lachen.

 

► Vraag je partner ook eens om met z’n tweeën te gamen. Doe eens iets wat jullie normaal niet zouden doen. Als jullie hier niet zo bedreven in zijn, is het fijn om met een eenvoudig spel (zonder al te veel knopjes op de controllers) te beginnen. Advies van een puber om als onervaren ouders mee te beginnen: minecraft, Wii-sports of Mario Kart.

 

En… wat als je al eerder uit elkaar gegaan bent en nu als ex-partners tegen uitdagingen aanloopt? Enkele tips:

 

Wanneer je gescheiden bent en samen kinderen hebt, is het onder normale omstandigheden soms al passen en meten met elkaar. In de huidige situatie kan het helemaal een uitdaging zijn.

 

Hieronder enkele tips om hiermee om te kunnen gaan.

 

► Maak goede afspraken

Wat verwachten jullie van elkaar t.a.v. de corona-maatregelen? Probeer op één lijn te komen wat sociaal contact betreft, het maken van speelafspraakjes, de wisselmomenten, handen wassen enz.

 

► Informeer elkaar

Zijn er symptomen van mogelijke besmetting bij jullie kind of iemand waarmee hij/zij in contact is geweest? Wees hierover eerlijk tegen elkaar.

 

► Blijf kalm

Wees eerlijk over de ernst van de pandemie, maar blijf kalm en vertel allebei aan de kinderen dat je erin gelooft dat het voorbij zal gaan en dat er betere tijden zullen aanbreken. Vermijd ondoordachte opmerkingen waar de kinderen bij zijn en zorg ervoor dat ze niet continu in aanraking komen met berichtgeving die is gericht op volwassenen. Stel ze tegelijkertijd in de gelegenheid vragen te stellen of hun zorgen te uiten en beantwoord hun vragen op een manier die bij hun leeftijd past.

 

► Houd je zoveel mogelijk aan het ouderschapsplan

Ook al zijn de omstandigheden op dit moment bijzonder, probeer ervoor te zorgen dat de afspraken met betrekking tot de omgangsregeling in het ouderschapsplan zoveel mogelijk worden nageleefd. Vermijd onnodige discussies. Probeer tegelijkertijd flexibel te zijn als dat nodig is vanwege de huidige omstandigheden, bijvoorbeeld omdat de andere ouder extra moet werken, op andere dagen moet werken of ziek is. In sommige overeenkomsten is zelfs een regel opgenomen die voorschrijft dat als scholen worden gesloten, de omgangsregeling van kracht moet blijven alsof de school gewoon open is. Bekijk samen of dit ook op die manier haalbaar is.

 

► Wees creatief

Veel ouders moeten in deze situatie extra werken of komen juist tijdelijk zonder werk te zitten. Sommige plannen moeten onvermijdelijk worden aangepast. Probeer flexibel te zijn en creatieve oplossingen te bedenken om ervoor te zorgen dat de kinderen zoveel mogelijk het contact met beide ouders blijven behouden. Moedig het contact aan wanneer de andere ouder de kinderen de komende tijd minder kan zien, bijvoorbeeld via Facetime of Skype.

 

► Toon begrip

Ongetwijfeld zal de huidige pandemie leiden tot economische achteruitgang en inkomstenverlies voor veel ouders. Dit kan problemen opleveren wanneer het gaat om het betalen of ontvangen van alimentatie. Wees als ouders begripvol naar elkaar toe, of je nu de alimentatieplichtige of de alimentatiegerechtigde ouder bent.

 

► Geef toe

Heeft één van jullie de kinderen de laatste tijd minder kunnen zien, bijvoorbeeld doordat hij of zij extra moest werken? Probeer dan, wanneer dat mogelijk is, om inhaaltijd voor die ouder te regelen. Wees hierin flexibel en blijf met elkaar overleggen hoe je hier het beste mee kom kunt gaan in deze ongebruikelijke situatie.

 

Tegenslag biedt ook kansen. Als je als ouders samen bedenkt wat het beste is voor de kinderen, kan dit ervoor zorgen dat je weer wat dichter bij elkaar komt te staan. Voor veel kinderen zal deze bijzondere periode leiden tot blijvende herinneringen. Het is al spannend genoeg voor kinderen. Belangrijk voor kinderen is om te weten en zich later te herinneren dat hun ouders er samen alles aan hebben gedaan om hen uit te leggen wat er aan de hand was en om hen veilig en gezond te houden.

 

Wat je ook kunt doen

 

► Als je al contact hebt met één van onze professionals, neem dan contact op met diegene om je vraag of zorg over jouw thuissituatie te bespreken.

 

► Heb je nog geen vaste contactpersoon, maar wil je wel graag met iemand in contact komen omdat je tegen moeilijkheden aanloopt binnen je gezin? Er is een bereikbaarheidsdienst voor alle pedagogische vragen, georganiseerd door het CJG en Partners in Welzijn. Er kan van 09:00 tot 17:00, van maandag t/m vrijdag, contact worden opgenomen. Bel of stuur een whatsapp-bericht naar 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl 

 

Geschreven door een schoolmaatschappelijk werker/jeugd- en gezinswerker, tevens moeder en partner; uit eigen kennis en ervaring, en met behulp van ervaringen uit de dagelijkse praktijk van collega’s.

 

Bron: Happinez, verder-online.

 

Geplaatst op 1 april 2020 | Categorie corona, Nieuws

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.