Media Ukkie Dagen 2023

28 maart 2023

Een telefoon, een televisie, een computerscherm… schermen zijn overal en kinderen komen er van jongs af aan al mee in aanraking. Hoe kun je je kind gezond op laten groeien met media? En hoe zorg je voor de juiste balans tussen het gebruik van media en andere activiteiten? Tijdens de Media Ukkie Dagen van 24 maart tot en met 31 maart geven we je tips!

 

Wil je meer weten over de campagne? Kijk op www.mediaukkiedagen.nl.

 

Media Ukkie Dagen tip 1. Geef als ouder/opvoeder het goede voorbeeld.

 

Zit je lang achter een scherm of wissel je regelmatig af met een andere activiteit? Zit je of ben je in beweging bij het gebruik van media? Gebruik je media vooral zittend, dan doet je kind dat eerder na. Probeer zelf ook af te wisselen tussen momenten met en zonder media en praat erover met je kind. Vraag eens wat hij/zij vindt van jouw mediagebruik.

 

Kinderen laten bewegen met media? Dit is hoe je dat doet: https://www.mediaukkiedagen.nl/tien-tips-bewegen-met-media/

 

Media Ukkie Dagen tip 2. Kom in actie!

 

Een filmpje kijken of een spelletje doen… misschien kan je kind zich er helemaal in verliezen. Het is belangrijk om deze ontspannende momentjes af te wisselen met genoeg beweging. Tot 2 jaar hebben kinderen nog geen scherm nodig. Kinderen leren op die leeftijd het meeste door ervaring en niet via beeldschermen. Kinderen van 2 tot en met 4 jaar hebben genoeg aan maximaal 1 uur beeldschermgebruik verspreid over de dag.

 

Media Ukkie Dagen tip 3. Houd afstand van het scherm.

 

Zit je kind met z’n neus op het scherm? Laat je kind dan eens drie reuzenpassen zetten vanaf het scherm. Dit is beter voor de ogen. Veel naar een scherm kijken verhoogt de kans op bijziendheid. Dit kun je voorkomen door je kind na 20 minuten beeldschermgebruik 20 seconden ver weg naar buiten te laten kijken. Je kunt daarvoor een opdracht verzinnen, bijvoorbeeld: zie je vogels in de boom? Of welke kleur hebben die auto’s daar?

 

Media Ukkie Dagen tip 4. Verbind media aan andere activiteiten.

 

Je kunt media goed gebruiken voor leuke (ouder-kind) activiteiten. Maak bijvoorbeeld samen een toneelstukje van wat je gelezen hebt in een boek. Of doe een dansje op de intromuziek van een filmpje. Beweging kun je zowel binnen als buiten verbinden aan media. Je kunt bijvoorbeeld samen (online) zoeken welke planten en dieren er bij jou in de buurt te vinden zijn. Ook bestaan er veel leuke apps om (buiten) in beweging te zijn.

 

Media Ukkie Dagen tip 5. Zit niet te lang stil.

 

We zijn geneigd om media vaak zittend te gebruiken. Het is belangrijk om niet te lang achter elkaar stil te zitten (met of zonder media). Het wordt geadviseerd dat kinderen van 1 tot 3 jaar niet langer dan 60 minuten stilzitten per keer. Deze momenten van stilzitten mogen afgewisseld worden met beweging. Kinderen hebben elke dag veel beweging nodig. Kinderen van 1 tot 3 jaar kunnen het beste elke dag minstens twee uur in beweging zijn verspreid over de dag.

 

#MUD23, #mediawijsheid, #maakgezondgewoon

Geplaatst op 28 maart 2023 | Categorie Peuter

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.