Lentekriebels | Esther blogt

24 maart 2022

Van 21 tot en met 25 maart 2022 is het ‘De Week van de Lentekriebels’.

“De Week van de Lentekriebels?! Wat bedoel je precies?” hoor ik je denken. “Gaat dit over hooikoorts, de voorjaarsschoonmaak, over de lammetjes in de wei of .. die andere kriebels?”

Laten we het beestje maar gewoon bij de naam noemen. De Week van de Lentekriebels gaat over seksuele vorming bij kinderen. Een onderwerp waar menig ouder zich wat ongemakkelijk bij voelt. Maar je krijgt er hoe dan ook mee te maken.

 

 

De Week van de Lentekriebels is een nationale projectweek voor het speciaal- en basisonderwijs. Deelnemende scholen geven een week lang les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Het thema van 2022 is: je lijf is van jou. Het gaat hierbij onder andere om het bespreekbaar maken van grensoverschrijdend gedrag.

 

Alle scholen in Nederland zijn verplicht om aandacht te besteden aan seksuele voorlichting. Het zou goed kunnen dat de school van jouw kind ook mee doet aan de Week van de Lentekriebels. En het zou dus ook goed kunnen dat jouw kind dan na een schooldag thuis komt met vragen. Om te voorkomen dat je met je mond vol tanden staat is het prettig om een  beetje voorbereid te zijn. Op deze pagina vind je meer informatie voor ouders over de Week van de Lentekriebels en de lespakketten die gebruikt worden.

 

Thuis

 

Maar ook als de school van je kind niet mee doet aan de Week van de Lentekriebels, is het tóch handig om als ouder eens in het onderwerp te duiken. Seksuele ontwikkeling van kinderen begint namelijk al op heel jonge leeftijd. Als ouder schrik je misschien van deze boodschap. Maar seksuele ontwikkeling is iets anders dan seks. Het gaat over de verschillende leeftijdsfases, het gedrag dat daarbij hoort en de vragen die gesteld kunnen worden. Hoe je daar als ouder mee omgaat, heeft invloed op de ontwikkeling  van je kind.

 

Zijn bepaalde onderwerpen thuis taboe? Praten jullie thuis over verliefdheid, over hoe je respectvol met elkaar omgaat, over het blote lichaam? Staat de badkamerdeur open als je gaat douchen of is deze op slot? Mogen er vragen gesteld worden over seks? Wat voor voorbeeld ben jij, wat ziet en hoort je kind van jou?

 

Op de achterbank bij Esther

 

Misschien kennen jullie onze ouderblogger Esther nog, mama van Isa. Zij geeft ons ook voor dit thema een kijkje in haar leven en dat van haar gezin. Hoe gaat zij om met de lentekriebels van Isa?

 

“Mama, kan papa misschien zijn zaadjes terughalen uit het ziekenhuis?” Mijn dochter Isa (op dat moment 7) zit op de achterbank in de auto. We willen net vertrekken als ze deze vraag dropt. Isa wil heel graag nog een broertje of zusje. Het liefst een zusje. Ze weet al dat er een zaadje en eitje nodig is om dat voor elkaar te krijgen. En ze weet ook dat papa een ingreep heeft gehad in het ziekenhuis waardoor dat niet meer kan.

 

Alle radertjes in mijn hoofd draaien op volle toeren. Wat ga ik zeggen? Hoeveel ga ik haar vertellen? Waar is ze aan toe?

 

Ik besluit te beginnen met te vertellen dat de zaadjes van papa niet in het ziekenhuis zijn achtergebleven. Ze kijkt me vragend aan. Ik vertel dat de zaadjes nog wel in het lichaam van papa zitten maar er niet meer uit kunnen komen, omdat in het ziekenhuis de buisjes zijn doorgeknipt. Nu zie ik dat háár radertjes op volle toeren draaien. Isa is een slimme en vooral nieuwsgierige meid, die graag precies weet hoe het zit. Met een half antwoord kom ik er niet en ik weet dat ik zo eerlijk mogelijk moet zijn.

 

De ene na de andere vraag vuurt ze op me af. “Waar komen die zaadjes dan uit? En hoe komen die dan eigenlijk in jouw buik terecht??” Ik besluit rustig antwoord te geven op de vragen en let er op dat ik vooral niet méér informatie geef dan dat ze vraagt. “Ja stop maar!” roept ze ineens. Oké, dit was blijkbaar genoeg voor vandaag, ze heeft heel wat informatie te verwerken.

 

We besluiten wel nog even samen papa te bellen om te vertellen wat ze net allemaal te weten gekomen is. “Wat vind je van wat je gehoord hebt?” vraagt papa. “Beetje gek allemaal”,  zegt ze giechelend vanaf de achterbank. En ze gaat snel over op een ander onderwerp. Mooi om te zien hoe ze haar grens aangeeft.

 

Bij mezelf bespeur ik een beetje een beschaamd gevoel, alsof ik betrapt ben. Nu weet ze wat wij gedaan hebben om haar te kunnen krijgen. “Het is de natuur Esther, het hoort er allemaal bij,”  spreek ik mezelf geruststellend toe, en ik start de auto.

 

Weerbaar

 

Het is belangrijk dat kinderen in hun aanloop naar volwassenheid goede informatie krijgen en leren hoe je gezonde relaties aangaat. Juist ook al in de basisschool leeftijd, nog voordat kinderen in de puberteit komen en ze lichamelijk en emotioneel  gaan veranderen.

 

Door aandacht te besteden aan relationele en seksuele vorming -thuis en op school-, leren kinderen praten over relaties en seksualiteit. Ze leren hun wensen en grenzen aanvoelen en aangeven én weloverwogen keuzes maken in wat ze wel en niet doen.

 

Onderzoek laat zien dat -door goed voorbereid te zijn- jongeren vaak juist later beginnen met seks, wanneer ze er echt aan toe zijn. Ze zijn weerbaarder en kunnen beter verantwoorde keuzes maken.

 

Ondertussen bij Esther

 

Na het verhelderende gesprek in de auto spreek ik met Isa af dat ze de nieuw verworven kennis niet zomaar moet delen met klasgenootjes, vriendjes of vriendinnetjes. “Het is aan de papa’s en mama’s om het daar met hun kinderen over te hebben”, leg ik haar uit. Ze knikt begrijpend en belooft het niet door te vertellen.

 

Bij mijn vriendin thuis – haar dochter Eva is net zo’n bijdehandje als Isa – weet ik dat ze ook erg vrij zijn en makkelijk over seksualiteit en het lichaam praten. We hebben samen al heel wat hilarische momenten meegemaakt met onze dames.

Na een middag spelen bij Eva komt Isa (ondertussen 8) thuis. “Mam, wij zeggen babygaatje, maar Eva zegt dat dat vagina heet.” “Ja klopt,” beaam ik. Vervolgens hoor ik aan één stuk door: “Vagina, vagina, vagina, vagina, .. ” Grinnikend bekijk ik mijn dochter die het nieuwe woord net zo vaak herhaalt tot het beklijft.

 

Stiekem vraag ik me wel eens af: is dit normaal? Maar het feit dat meerdere kinderen uit de omgeving van Isa hiermee bezig zijn, stelt me enigszins gerust.

 

Isa vindt seks en alles wat erbij hoort meeeega interessant. Op de gekste – of voor mij meest onverwachte – momenten plopt er weer een vraag of opmerking op. Zo is ze ineens aan het tellen hoe vaak de mensen uit haar omgeving ‘het’ gedaan hebben, afgeleid van het aantal kinderen dat ze hebben.

 

Maar op een avond – ze kruipt in bed en ik wil haar net gaan voorlezen – kijkt ze me met grote ogen gniffelend aan en zegt: “Mam, wist jij dat je ‘het’ ook gewoon voor de lol kan doen?!”  “Ja… dat weet ik,” antwoord ik voorzichtig.

“Hebben jij en papa dat ook wel eens gedaan?” …

 

Tips

 

Seksualiteit bij jonge kinderen gaat over een hele andere intimiteit, namelijk het ontdekken van je eigen lichaam en de baas hierover zijn. Als ouder kun je niet vroeg genoeg beginnen met praten. Hoe jonger je kind is, hoe makkelijker het gaat. Dit komt omdat veel kleine kinderen vragen durven te stellen zonder zich te schamen. Daarnaast is het helpend als je zelf openlijk over het onderwerp praat. Zo durft je kind ook makkelijker naar je toe te komen als hij een vraag heeft.

 

Tips om te praten met je kind

 

  • Zorg ervoor dat je de vraag van je kind altijd serieus neemt. Lach hem nooit uit!
  • Neem er de tijd voor. Als je op dat moment niet veel tijd hebt, geef dan aan dat je er op een ander moment op terug komt.
  • Maak er een spontaan gesprek van. Gebruik een tv programma, boekjes of een situatie als aanleiding voor een gesprek. Vraag wat je kind hiervan vindt. Een eigen mening hebben is belangrijk. Als hij  vraagt naar jouw mening, vertel die dan. Leg uit dat niet iedereen dezelfde mening heeft.
  • Praat op het niveau van je kind. Geef niet ineens heel veel informatie met veel moeilijke woorden.
  • Gebruik humor om het onderwerp luchtig te houden.
  • Het kan zijn dat je tegen de vragen op ziet, maar vaak zijn kinderen al tevreden met een simpel antwoord.
  • Seksualiteit is niet alleen seks, maar omvat ook liefde, verliefdheid en bijvoorbeeld geaardheid. Praat over deze onderwerpen ook van kleins af aan met je kind. Verliefdheid kan al op jonge leeftijd heel heftig voelen. Je kunt je kind helpen door te benoemen hoe verliefd zijn voelt. Dat het je vrolijk kan maken, maar ook verlegen of onzeker. En dat het heel normaal is!

 

Bron:

Week van de lentekriebels, wat is dat? – Seksuelevorming.nl

Praten over seks: hoe doe je dat? – Centrum voor jeugd en gezin

 

Meer lezen? Meer tips?

 

 

 

Esther blogt

 

Esther houdt van buiten zijn in de natuur, van yoga, een lekkere tapas schotel, een goed boek en een leuke serie.

Ze is gefascineerd door mensen en waarom ze doen wat ze doen.

Verbinding is haar toverwoord.

Ze deelt met ons haar dagelijkse strubbelingen, inzichten en hilariteiten,

als moeder van dochter Isa (8).

 

Vragen? Contact?

 

Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

 

Geplaatst op 24 maart 2022 | Categorie Nieuws, Schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.