Koningsspelen 2021: IK+JIJ=WIJ

23 april 2021

Op veel scholen vonden vandaag, 23 april, de Koningsspelen 2021 plaats. Sinds de inhuldiging van koning Willem-Alexander in 2013 een jaarlijks terugkerende dag op veel scholen. Het doel hiervan is om kinderen en hun ouders te laten zien dat actief bewegen en gezond ontbijten belangrijk is. Het thema van dit jaar is IK+JIJ=WIJ. Op basisschool De Duizendpoot in Geleen laten ze zien hoe ze deze feestelijke activiteit tot een succes weten te maken. We vragen Stefan Virdis, combinatiefunctionaris primair onderwijs bij Ecsplore, en Miriam Bronckers, directeur van De Duizendpoot, naar hun ervaringen.
 

 

Samenwerking Ecsplore en basisschool

Stefan vertelt: “Ecsplore ondersteunt en faciliteert de basisscholen bij het organiseren van de Koningsspelen. We hebben draaiboeken en mediakaarten aangeleverd die de basisscholen één op één kunnen overnemen. Zo wordt de voorbereidingstijd voor de scholen zo minimaal mogelijk. Daarnaast is er budget beschikbaar voor de aankleding en het huren van materialen, zodat de beleving van de kinderen zo optimaal mogelijk is. Scholen mogen uiteraard ook gratis gebruik maken van onze eigen materialen.

 

Aan bijna 80% van alle basisscholen in Sittard-Geleen zijn vakdocenten van Ecsplore verbonden. Zij zijn wekelijks aanwezig op school, vanuit deze verbinding werkt het heel krachtig om samen op te trekken voor het organiseren van activiteiten zoals bijvoorbeeld de Koningsspelen 2021. Wij kunnen werk wegnemen bij de scholen door ons te richten op sporten en bewegen, waardoor zij zich meer kunnen richten op hun eigen expertise: het lesgeven aan de kinderen. Deze activiteit draagt bij aan een gezonde leefstijl, een doel dat zowel Ecsplore als de basisscholen nastreven. We hebben er alle vertrouwen in dat we dit doel op deze manier samen kunnen verwezenlijken!”

 

Het doel van de Koningsspelen 2021

 

Stefan geeft aan: “Als je start met het voorbereiden van zo’n dag, zeker in deze coronatijd, heb je maar één doel voor ogen: kinderen plezier laten beleven aan bewegen. Op het schoolplein en op de sportvelden. De vreugde in de ogen van de kinderen die lekker sportief bezig zijn, dat is waar je het voor doet! Ik heb zelf ook kinderen, en deze coronatijd heeft echt wel impact op deze leeftijdsgroep. Wellicht is dit iets onderbelicht gebleven in onze maatschappij de laatste tijd. Maar wij van Ecsplore hebben ook in deze periode geprobeerd onze bijdrage te leveren.  Door het organiseren van digitale beweeglessen, cultuur in actie activiteiten, beweegchallenges die kinderen thuis konden doen. Het is roeien met de riemen die je hebt. De Koningsspelen 2021 wilden we ook aangrijpen om kinderen actief buiten te laten zijn. De komende tijd staan er ook nog andere mooie activiteiten op de planning: op de school, rondom de school, in de wijk of buurt, op de sportvelden. Hier willen we graag de komende maanden, samen met de scholen, in doorpakken.”

 

Koningsspelen 2021 kinderen op skippybal

 

Hoe kijkt de school terug op deze dag?

 

Miriam Bronckers, directeur van basisschool De Duizendpoot in Geleen, vertelt vol enthousiasme: “Toen we de leerlingen vertelden dat we gingen meedoen aan de Koningsspelen, reageerden ze erg enthousiast. Leerlingen van groep 7 en 8 boden spontaan aan om leuke spellen te bedenken voor de onderbouw. Leuk om te zien hoe ze meteen creatief aan de slag gingen. Verder hebben we de ideeën van Ecsplore bekeken; zijn dit de dingen die wij willen doen met onze kinderen? Samen hebben we een mooi programma in elkaar gezet. We zijn vanochtend begonnen met een gezond ontbijt. Rekening houdend met de maatregelen uiteraard, dus ieder in zijn eigen bubbel.

 

We merkten dat het erg leeft bij de kinderen. We leven in een tijd dat ze al weinig buiten met elkaar beleven, dus dan is het heel mooi om ze op een dag als vandaag zo samen bezig te zien. Dat is waar je als school voor staat: het gaat om samen, om plezier, groeien en bloeien. Als ik dan rondloop, en zie dat dat op deze manier ook gewoon kan in deze tijd: daar doe je het toch gewoon voor!

 

Vanochtend begonnen we met het liedje en het dansje van de Koningsspelen, en hadden we tegelijkertijd (op grote afstand) zowel de onder- als de bovenbouw op het plein. We zeiden tegen elkaar: ‘Dit doen we eigenlijk veel te weinig…’ Het is al bijna een jaar niet gebeurd, en dat is eigenlijk zonde. Het doet wat met de kinderen, er kwam echt een energie los. Niet alleen bij de kinderen, maar ook bij mij en mijn collega’s! Het is toch een gemis geweest, en we mogen meer gaan nadenken over manieren waarop we dit toch meer kunnen doen. Het is van meerwaarde voor onze kinderen, maar ook voor ons als team. Al met al kijken wij terug op een geslaagde en inspirerende dag!”

 

 

Meer lezen?

 

 

Vragen? Contact?

 

Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Geplaatst op 23 april 2021 | Categorie Nieuws, Schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.