Zelfonderzoek

Als het steeds maar niet lukt om in verwachting te raken, kun je je daar heel verdrietig over voelen. Je verlangt naar een kind. Je hebt je misschien al goed voorbereid en je leven aangepast. Iedere keer wanneer je tóch weer ongesteld wordt, komt het hard aan dat je wens weer niet in vervulling gaat.

 

Gevoelens

 

Intussen hebben vrienden of collega’s die later begonnen zijn met proberen, al wél een baby in de wieg. Natuurlijk gun je ze dat, maar bij jou is de teleurstelling groot en het kan voelen als onrechtvaardig dat er bij jullie nog geen kindje op komst is. Andere mensen weten of begrijpen niet altijd hoe sterk die gevoelens kunnen zijn en hoe die van invloed zijn op jullie leven.

 

Zelf op onderzoek uit met de temperatuurmethode

 

Als je na een halfjaar tot een jaar proberen nog niet zwanger bent, kun je om te beginnen nagaan of je wel elke maand een eisprong hebt. Dat is mogelijk met de ’temperatuurmethode’. Begin daar niet te snel mee, en doe het pas als je al enige tijd vergeefs hebt geprobeerd om zwanger te worden. Veel mensen raken zo geobsedeerd door hun cyclus dat ze niet meer spontaan en met plezier vrijen.

 

Hoe werkt de temperatuurmethode?

 

Om te beginnen moet je weten dat je lichaamstemperatuur stijgt zodra de eisprong voorbij is. Het verschil met je normale temperatuur is die dag ongeveer 0,3 tot 0,5 graden. De temperatuur daalt weer als je opnieuw ongesteld wordt. Als je zwanger wordt, blijft je temperatuur wat verhoogd.

  • Elke ochtend vóór het opstaan of naar de wc gaan en wassen neem je je temperatuur op.
  • Die noteer je in een grafiek.
  • Zodra de temperatuur 0,3 tot 0,5 graden hoger is, ben je dus te laat om te vrijen voor de eisprong, want die is dan al geweest.

 

Een voorbeeld

 

Stel, je temperatuur is altijd 36,5 graden en de dag na de eisprong stijgt je temperatuur met 0,3 graden, dus naar 36,8 graden.

  • Bekijk op de grafiek welke dag dit is in je cyclus. In dit voorbeeld gaan we uit van de vijftiende dag.
  • Als die temperatuurstijging drie maanden lang telkens op de vijftiende dag is, weet je dat je eisprong telkens op de veertiende dag is en dat je de volgende maand op de dagen ervoor kunt vrijen om de kans op een zwangerschap zo groot mogelijk te maken.

 

Tip om achter de oorzaak te komen

 

Een van de meest voorkomende oorzaken voor onvruchtbaarheid is dat er geen eisprong is. Daarom is het een goed idee om je temperatuurgrafiek mee te nemen naar de dokter, zodat hij kan zien of dat inderdaad het probleem is.

 

Kinderwensspreekuur

Je kunt ook een afspraak maken bij een verloskundige met een kinderwensspreekuur of je huisarts. Kijk voor verloskundigen met een kinderwensspreekuur op DeVerloskundige.nl.

Tienerjongen en tienermeid samen in bed

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.