Vruchtbare dagen

Als je net gestopt bent met anticonceptie, kun je in het begin gewoon spontaan en op goed geluk vrijen. In de meeste gevallen lukt het niet meteen om in verwachting te raken, maar 80 procent van alle stellen met een kinderwens is binnen een jaar zwanger.

 

Vrijen op de meest gunstige dagen

 

Als je na een halfjaar nog niet in verwachting bent, kun je ervoor kiezen om te vrijen op de dagen waarop je de grootste kans hebt om zwanger te worden. Je hebt als vrouw twee tot drie vruchtbare dagen per cyclus. Je kunt zelf uitrekenen welke dagen dat zijn. Dit heet ook wel ‘natural family planning’ (NFP). Ook een andere manier van vrijen kan helpen.

 

Vruchtbare dagen berekenen

 

Als je zwanger wilt worden, kun je het best vrijen in de dagen voor de eisprong (ovulatie). Dat kan wel tot vijf dagen voor de eisprong zijn, omdat het sperma ongeveer drie tot vijf dagen in leven blijft.

 • Meestal is de eisprong twee weken voor de menstruatie.
 • In de periode vóór de ovulatie tot en met de dag van de ovulatie kun je het best om de dag vrijen.
 • Bij een cyclus van 28 dagen gaat het om de dagen 10 tot en met 15 na het begin van de laatste menstruatie.
 • De drie dagen rond de eisprong ben je het vruchtbaarst.

 

Belangrijke lichaamssignalen bij een eisprong

 

 • Schommelingen in de basistemperatuur van je lichaam. Als je iedere dag voordat je uit bed komt je lichaamstemperatuur opneemt en noteert, zie je die schommelingen.
 • Verandering van de afscheiding. Enkele dagen voor de eisprong produceren de kliertjes in de baarmoederhals een speciaal soort slijm. Je kunt het aan de buitenkant van de vagina zelf vaststellen. Dit slijm is helder en glanzend, als rauw eiwit, en soms ook draderig. Dan ben je vruchtbaar. Als de vruchtbare dagen voorbij zijn, verandert het slijm weer en wordt het heldere slijm witter en dikker. De slijmverandering duurt drie tot vier dagen.
 • Verandering van de baarmoedermond. Ook de baarmoederhals verandert in de loop van de cyclus. Als je vruchtbaar bent, is de baarmoedermond zo zacht als je oorlel of lippen en staat hij een beetje open. Buiten deze vruchtbare dagen is de baarmoedermond harder, als het topje van je neus, en gesloten. Deze veranderingen van de baarmoedermond kun je door inwendig zelfonderzoek herkennen.
 • Het gevoel van de eisprong zelf. Sommige vrouwen kunnen de eisprong voelen. Ze hebben dan een beetje kramp of pijn links of rechts onder in de buik. Vaak hebben vrouwen dan ook extra zin om te vrijen. Al die veranderingen ontstaan onder invloed van hormonen.

 

Temperatuur opnemen

 

Als je een onregelmatige cyclus hebt, kun je zelf vaststellen wanneer je eisprong is door je lichaamstemperatuur op te nemen.

 • Doe dat elke keer op dezelfde manier en op hetzelfde tijdstip, op een rustig moment.
 • Houd deze informatie netjes bij door het tijdstip en de temperatuur op te schrijven.
 • Je zult zien dat je temperatuur soms dagen achtereen laag is en dan met ongeveer 0,4 graden stijgt. De echte eisprong moet dan een of twee dagen voor die tijd zijn geweest.

 

Dit temperaturen moet je enkele maanden volhouden, zodat je het patroon leert herkennen. Dan kun je beter inschatten wanneer je het best kunt vrijen, namelijk enkele dagen voor de te verwachten eisprong.

 

Ovulatietest

 

Een ovulatietest meet de hoeveelheid LH (luteïniserend hormoon) in je urine. Dit hormoon zorgt ervoor dat er een eicel vrijgegeven wordt. De ovulatietest meet een stijging van dit hormoon en stelt de dagen vast waarop je het best kunt vrijen. Ovulatietesten zijn bij de drogist of de apotheek te koop.

Tienerjongen en tienermeid samen in bed

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.