Vruchtbaarheidsproblemen

In verwachting raken en een kind krijgen lijkt zo natuurlijk dat je er eigenlijk van uitgaat dat het moet lukken. Toch hebben steeds meer vrouwen er problemen mee. Dat komt ook doordat we in Nederland op steeds latere leeftijd proberen zwanger te raken, en als vrouw ben je op je vijfendertigste nu eenmaal veel minder vruchtbaar dan op je twintigste.

 

Wat kun je zelf doen aan vruchtbaarheidsproblemen?

 

Er zijn verschillende manieren waarop mannen en vrouwen hun vruchtbaarheid kunnen bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan eenvoudige leefregels en tips, van gezond eten tot op de juiste momenten vrijen. De meest algemene leefregel is: niet roken, geen alcohol drinken en vooral voor vrouwen: gezond eten.

 

Wanneer is nader onderzoek nodig?

 

Een jaar proberen zonder zwanger te worden, is nog niet zo zorgwekkend, zeker als je nog onder de 30 bent. Duurt het langer en ben je ouder dan 30 jaar, of heb je duidelijke klachten, dan is het hoe dan ook verstandig om je huisarts op te zoeken en te laten onderzoeken waar het aan zou kunnen liggen, liefst binnen een halfjaar.

 

Wanneer het echt niet lukt

 

Als het echt niet lukt om in verwachting te raken, kunnen daar verschillende oorzaken voor zijn. Ook zijn er diverse mogelijke behandelingen. Wanneer behandelingen niet aanslaan, kun je eventueel nog verschillende alternatieven overwegen, als je hiervoor openstaat.

Tienerjongen en tienermeid samen in bed

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.