Pleegzorg

Als je ongewenst kinderloos bent, kun je het best eerst het rouwproces daarover afsluiten voordat je begint aan pleegkinderen. Anders leg je misschien te veel verwachtingen bij het pleegkind en krijg je het zelf zwaar.

 

Verschillende vormen van pleegzorg

 

Er bestaan verschillende soorten pleegzorg. Tijdelijk, regelmatig en langdurige. Binnen deze soorten pleegzorg zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld een kind voor een korte periode bij je hebben, omdat de problemen thuis snel opgelost kunnen worden. Het kan ook zijn dat een kind regelmatig bij je komt of zelfs voor lange tijd bij je komt wonen.

 

Pleegzorg is vaak tijdelijk

 

Een pleegkind wordt nooit je eigen kind. Zolang de biologische ouders leven, is er een kans dat het kind op een gegeven moment weer teruggaat naar de ouders. Bijvoorbeeld omdat hun situatie verbeterd is en ze weer in staat zijn voor hun kind te zorgen. Soms kan dit voor pleegouders heel pijnlijk zijn. Biologische ouders hebben veel sterkere rechten dan pleegouders. Dat kan heel onrechtvaardig aanvoelen.

 

Pleegkinderen opvoeden

 

Pleegkinderen hebben natuurlijk een geschiedenis die ze met zich meedragen. De meeste kinderen zijn ook in zekere mate beschadigd, doordat ze bij hun ouders zijn weggehaald. Je merkt dat aan hun gedrag. Vooral rust en aandacht helpt vaak enorm. Als het beter gaat en je het kind ziet opbloeien, geeft dat veel voldoening voor jou als pleegouder.

 

Kun je je pleegkind zelf kiezen?

 

Je kunt niet zelf een pleegkind kiezen. Wel kun je aan de intakemedewerker aangeven naar welke leeftijdscategorie je voorkeur uitgaat.

 

Pleegouder worden

 

Elke regio heeft zijn eigen pleegzorginstelling. Die regelt dat pleegkinderen geplaatst worden bij passende pleegouders. Kijk voor meer informatie over hoe je pleegouder kunt worden op Pleegzorg.nl.

Tienerjongen en tienermeid samen in bed

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.