Naar de gynaecoloog

Als je na een jaar proberen nog niet in verwachting bent en nog steeds graag zwanger wilt worden, is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts of een verloskundige. Als de huisarts of verloskundige geen oorzaak vindt voor een uitblijvende zwangerschap, zal hij of zij je doorverwijzen naar een gynaecoloog.

 

Doorverwijzing naar de specialist

 

Bij complexe vruchtbaarheidsproblemen verwijst de huisarts of verloskundige je door naar de specialist. In de loop van de jaren is duidelijk geworden dat bij ongeveer drie op de tien paren de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap bij de vrouw ligt. Bij drie op de tien ligt de oorzaak bij de man, en bij drie op de tien bij beide partners. Bij een op de tien paren wordt er uiteindelijk geen oorzaak gevonden. De leeftijd van de vrouw is een belangrijke factor bij het wel of niet zwanger raken.

 

Signalen

 

In de volgende gevallen is het verstandig om meteen voor advies naar je huisarts te gaan. Je huisarts kan je dan adviseren en eventueel doorverwijzen naar een gynaecoloog.

 

  •  Als je nooit of bijna nooit menstrueert.
  • Als je een cyclus hebt die korter is dan 24 dagen. De cyclus duurt van de eerste dag van de menstruatie tot de eerste dag van de volgende menstruatie.
  • Als je een cyclus hebt die langer is dan 35 dagen.
  • Als er in het verleden vruchtbaarheidsproblemen waren die nu nog kunnen bestaan.
  • Als je een aangeboren afwijking hebt die mogelijk onvruchtbaarheid tot gevolg kan hebben.
  • Als je ooit een medische behandeling hebt ondergaan waarvan de arts heeft verteld dat die onvruchtbaarheid tot gevolg kan hebben.
  • Als je ooit een chlamydia- of gonorroe-infectie hebt doorgemaakt (dit zijn geslachtsziekten).
  • Als je ooit een ontsteking aan een eileider hebt gehad.
  • Als bij de man ooit is vastgesteld dat hij zwak zaad heeft.
  • Als er problemen zijn tijdens het vrijen, zoals bijvoorbeeld pijn of impotentie.
Tienerjongen en tienermeid samen in bed

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.