Medische oorzaken bij de vrouw

Wanneer je vruchtbaar bent, produceren de eierstokken gezonde eicellen en laten deze op tijd los. Het slijm in de baarmoedermond is daarbij ook van belang. Om in verwachting te kunnen raken, moet je hormoonhuishouding goed op orde zijn, net als de gezondheid van de organen in je buik.

 

Medische oorzaken van verminderde vruchtbaarheid

 

Een blindedarmontsteking, een ontstoken eierstok of endometriose (een aandoening van de binnenbekleding van de baarmoeder) kunnen de vruchtbaarheid verminderen. Vleesbomen (goedaardige gezwellen in de baarmoeder) kunnen ook van invloed zijn op de vruchtbaarheid. Medisch onderzoek kan je over al deze zaken meer duidelijkheid geven.

 

Vaginisme

 

Vaginisme is een onvrijwillige samentrekking van de spieren in de vagina, waardoor penetratie onmogelijk of pijnlijk is. Wanneer je als vrouw last hebt van vaginisme, wordt het dus lastig om zwanger te raken. Je kunt advies vragen bij een seksuoloog of gynaecoloog, of een doorverwijzing vragen naar een therapeut. Eventueel kun je op een andere, kunstmatige manier sperma inbrengen.

 

Schildklieraandoening

 

Naar schatting hebben 850.000 mensen in Nederland een schildklieraandoening. Bij vrouwen komt een schildklieraandoening vier tot acht keer vaker voor dan bij mannen. Een slecht functionerende schildklier beïnvloedt je kansen om zwanger te raken en heeft gevolgen voor moeder en kind tijdens de zwangerschap en de bevalling, en ook voor de periode na de bevalling. Daarom is het goed om hier extra alert op te zijn bij een zwangerschap. Meer informatie hierover vind je op de website Schildklier.nl van de Schildklier Organisatie Nederland.

Tienerjongen en tienermeid samen in bed

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.