Medicijnen

Wil je zwanger worden, maar gebruik je medicijnen? Bespreek dit dan met je huisarts of de dokter die je de medicijnen heeft voorgeschreven. Ook als je geneesmiddelen gebruikt die je zelf bij de drogist, apotheek of in de supermarkt koopt, dus zonder voorschrift van een arts, is het verstandig om dit te bespreken met je huisarts of apotheker. Het kan nodig zijn om je medicatie aan te passen.

 

Schadelijke medicijnen

 

Van sommige medicijnen word je minder vruchtbaar, waardoor je minder makkelijk zwanger kunt raken. Andere medicijnen kunnen slecht zijn voor de gezondheid van je baby. Je huisarts, de specialist die de medicijnen heeft voorgeschreven of je apotheker kan je dat precies vertellen. Je mag nooit zelf stoppen met voorgeschreven medicijnen.

 

  • Als je niet zonder bepaalde medicijnen kunt, zal de dokter de voorgeschreven medicatie waarschijnlijk verminderen of veranderen.
  • Heb je een chronische aandoening, dan kun je beter voordat je zwanger probeert te worden je kinderwens met de huisarts bespreken.
  • Ook als je medicijnen gebruikt die je niet van je eigen dokter hebt gekregen, maar bijvoorbeeld via een familielid, is het van belang om dit te bespreken met de verloskundige of de huisarts. Zij weten of dat goede of schadelijke medicijnen zijn.

 

Lees altijd de bijsluiter!

 

Ook medicijnen die bij de drogist zonder recept verkrijgbaar zijn, kunnen schadelijk zijn. Ibuprofen is daar een voorbeeld van. Dat geldt ook voor sommige alternatieve medicijnen. Gebruik ze zo weinig mogelijk en controleer in de bijsluiter of ze veilig zijn in de zwangerschap. Overleg eventueel met je huisarts.

Meer informatie over zwanger worden en medicijngebruik kun je vinden op de vraag-en-antwoordpagina van de website Strakszwangerworden.nl.

Tienerjongen en tienermeid samen in bed

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.