Kunstmatige bevruchting

Als de zwangerschap niet spontaan ontstaat, biedt de medische wetenschap verschillende mogelijkheden om de natuur een handje te helpen.

 

Insemineren

 

Kunstmatige inseminatie (KI) houdt in dat het sperma met een spuitje tot voor de baarmoedermond gebracht wordt. Dat kan een zaadcel van de eigen partner zijn. Dit noemen we KIE. KIE staat voor kunstmatige inseminatie met eigen zaad. Als het nodig is, kan het zaad eerst nog verbeterd worden door alleen de ‘snelle zaadcellen’ eruit te pikken en die in de baarmoederholte te spuiten. Dit heet IUI (intra-uteriene inseminatie).

 

Inseminatie met donorzaad

 

Een van de mogelijkheden bij inseminatie is het laten inspuiten van zaad van een donor. Dat noemen we KID. KID staat voor kunstmatige inseminatie met donorzaad. De regels rondom het donorschap zijn veranderd: het mag niet meer anoniem. Hierdoor willen minder mannen zaaddonor zijn. Gevoelsmatig is het natuurlijk ook een hele grote stap om te besluiten tot inseminatie met zaad van een donor. Doe dit daarom nooit overhaast en praat er samen heel goed en eerlijk over.

 

Alleenstaande vrouwen en lesbische stellen

 

Ook alleenstaande vrouwen en lesbische stellen kunnen dankzij KID hun kinderwens in vervulling laten gaan. Omdat er niet veel donorzaad beschikbaar is, hanteren sommige ziekenhuizen het beleid dat ze voorrang geven aan stellen die om medische redenen donorzaad nodig hebben. Dit geldt niet overal. Je kunt bellen met klinieken en vragen wat hun regels hierin zijn.

 

Meer informatie over vruchtbaarheidsproblemen

 

Er is een vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen: Freya. Zij hebben veel ervaring met vruchtbaarheidsbehandelingen. Zo weten ze veel over de emoties die daarbij komen kijken. Ook houden ze een overzicht bij van wachtlijsten voor de diverse behandelingen in ziekenhuizen.

Tienerjongen en tienermeid samen in bed

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.