Vruchtbaarheid en kinderwens

Hoe bereken ik mijn vruchtbare dagen?

Als je net gestopt bent met anticonceptie, kun je in het begin gewoon spontaan en op goed geluk vrijen. In de meeste gevallen lukt het niet meteen om in verwachting te raken. Het lichaam van een vrouw heeft tijd nodig om de natuurlijke cyclus te herstellen, dat kan soms enkele maanden duren. Van alle stellen die regelmatig vrijen is maar 70% binnen een half jaar zwanger.

 

Als je na een halfjaar nog niet in verwachting bent, kun je ervoor kiezen om te vrijen op de dagen waarop je de grootste kans hebt om zwanger te worden. Dit wordt de eisprong of de ovulatie genoemd. Je kan je verwachte ovulatie berekenen met behulp van een ‘natural family planning’ (NFP). Bij een regelmatige cyclus is dit redelijk betrouwbaar. De eisprong is meestal 14 dagen voor de eerste dag van je volgende menstruatie. Dit betekent dat wanneer je een cyclus van 28 dagen hebt, je eisprong waarschijnlijk rond dag 14 plaatsvindt.

 

Uiteraard kan je altijd een gynaecoloog raadplegen voor advies, tijdens ’t dagelijkse ‘Kinderwens’ spreekuur bij Zuyderland in Sittard-Geleen (of Heerlen).

 

Hoe verbeter ik de kwaliteit van mijn vruchtbaarheid?

Voor de vruchtbaarheid van zowel een vrouw als een man is het belangrijk dat je gezond eet en een gezond lichaamsgewicht hebt. Als je onder- of overgewicht hebt, kan dat een directe weerslag hebben op je vruchtbaarheid. Ook als je ziek bent geweest of langere tijd minder gezond hebt geleefd, kan dit van invloed zijn.

 

Er zijn aanwijzingen dat ook spanningen en stress de vruchtbaarheid negatief beïnvloeden. Heb je toch last van stress, neem dan bijvoorbeeld een korte vakantie of verzet je zinnen op een andere manier. Om een eicel te kunnen bevruchten, is het belangrijk dat de man gezonde zaadcellen heeft. Gelukkig kun je als man een aantal dingen zelf ondernemen, om de kans op gezonde zaadcellen te vergroten.

 

  • Neem vitamine c en zink.
  • Eet daarnaast gezond en gevarieerd.
  • Pak overgewicht aan. De hormoon- en zaadproductie zal ook weer op een normaal niveau komen.
  • Stop met alcohol, roken en drugs. Het vermindert de kwaliteit van je sperma.
  • Vermijd chemicaliën. Kijk uit met chemicaliën als lood, verf en pesticiden.
  • Beperk zaadlozingen. Het zaad is het krachtigst als je om de dag vrijt.

 

Wat zijn de nadelen van moederschap op latere leeftijd?

Moeder worden na je 35ste kan fysiek een iets grotere uitdaging zijn. Naarmate je ouder wordt neemt de kwaliteit van de eicellen af en heb je meer kans op een miskraam of problemen tijdens de zwangerschap. Ook heb je meer kans op een chromosomale afwijking zoals downsyndroom bij je toekomstige kind.

 

Als je pas op latere leeftijd aan kinderen begint, is het belangrijk dat je deze risico’s kent. Voor vragen en advies over zwanger worden op een latere leeftijd raadpleeg een gynaecoloog, tijdens ’t dagelijkse ‘Kinderwens’ spreekuur bij Zuyderland in Sittard-Geleen (of Heerlen).

 

Voor meer en uitgebreidere informatie zie: De kinderwenspoli van Zuyderland

Moeder en dochter samen buiten

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.