Relatie en kinderwens

Ik wil een kind maar mijn partner niet

Jij wilt graag een gezin, maar je partner (nog) niet. Of andersom!? Een lastige situatie waarbij je moet kiezen uit twee kwaden. Kies je voor een kindvrij leven of het opgeven van een relatie voor een kinderwens?

 

Een advies geven voor het beste besluit kunnen we niet. Wel kunnen we je tips geven bij het maken van jouw persoonlijke keuze. Doe dat door eerst de focus te leggen op jezelf. Voordat je een gesprek over je kinderwens voert, moet je weten wat die wens inhoudt. Wat betekent het voor jou? Wat voel je, wat denk je, waar ben je bang voor? Kies daarna een rustig moment uit om een goed gesprek te hebben.

 

Wees eerlijk, neem elkaar serieus en luister naar elkaars gevoelens. Houd vooral geen ellenlange, geëmotioneerde monoloog. Voorkom dan ook gesprekken vol onbegrip en verwijten, daar schiet niemand iets mee op. Als je open en eerlijk bent en respect hebt voor elkaar, ontstaat er vaak ruimte.

 

Zijn mijn partner en ik klaar voor partnerschap?

Jullie hebben al een tijd een relatie, maar hoe weet je eigenlijk of je partner en jij allebei klaar zijn voor het ouderschap? Voor kinderen is het in ieder geval belangrijk dat zij kunnen opgroeien in een stabiele, liefdevolle omgeving. Dit is een gezin met ouders die een goede en vaste relatie hebben. Wanneer je samen voor een baby moet zorgen, komt er veel op je af.

 

Het is daarom belangrijk dat jullie goed op elkaar zijn ingespeeld, samen afspraken kunnen maken en taken kunnen verdelen. Maar ook dat je meningsverschillen en twijfels op een rustige manier met elkaar kunt bespreken.

 

De onderstaande vragen kunnen je helpen te bepalen of jullie echt klaar zijn voor de komst van een baby.

 

  •  Denk je dat je klaar bent voor het ouderschap?
  •  Hoeveel wil je van tevoren weten? Denk hierbij aan geslacht, gezondheid.
  • Wat als je kind niet gezond blijkt te zijn?
  • Waar wil je je kind grootbrengen?
  • Hoe gaan we de opvoeding van ons kind financieren?
  • Wie doet wat in de dagelijkse opvoeding, en vooral hoe?
  • Zijn er dingen die jij in je jeugd tekort kwam?
  • Hoe zorg je dat je relatie sterk blijft?

 

Gaykoppel met een kinderwens

In Nederland groeien zeker 25.000 kinderen op met ouders van hetzelfde geslacht. Het kan dus! Gelukkig bestaan er ook steeds meer mogelijkheden om als gaykoppel daadwerkelijk kinderen te krijgen. Bijvoorbeeld door iemand te vragen als draagmoeder of als zaaddonor. Je kunt ook denken aan een pleegkind, adoptie of een kind verzorgen samen met andere ouders. Je moet dan wel rekening houden met een aantal biologische en juridische uitdagingen.

 

Meer weten? Bezoek Rijksoverheid.nl of Adoptie.nl.

Moeder en dochter samen buiten

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.