Middelengebruik bij kinderwens

Kan een klein beetje al schadelijk zijn?

Als je graag zwanger wilt worden, is het verstandig als jijzelf én je partner stoppen met het drinken van alcohol. Dit advies geldt voor nu, maar ook voor straks als je zwanger bent. Een klein beetje alcohol kan al schadelijk zijn voor de ongeboren baby. Als je het moeilijk vindt om te stoppen met alcohol, kan de huisarts je verwijzen naar andere hulpverleners die je kunnen begeleiden.

 

Meeroken is ook schadelijk

Ook roken kan je vruchtbaarheid beïnvloeden. Het is slecht voor je eigen gezondheid tijdens de zwangerschap en voor de gezondheid van je toekomstige kind. Ook als je de rook van iemand anders inademt, dus als je meerookt, komen er schadelijke stoffen in je bloed terecht. Probeer daarom te voorkomen dat je in de rook zit, zowel thuis als ergens anders. Vraag rokers in je omgeving om buiten te roken. Meer weten over hoe je rookvrij zwanger kunt raken, raadpleeg je huisarts of check Rijksoverheid.nl.

 

Hulp bij stoppen met drugs

Als je gewend bent om te blowen, af en toe xtc te nemen of andere drugs te gebruiken, zoals cocaïne of speed, is het belangrijk om te stoppen. Dat is niet alleen nu belangrijk, omdat je zwanger wilt worden, maar ook voor straks. Als je eenmaal zwanger bent, kunnen drugs ernstige afwijkingen veroorzaken bij het kindje. Je kunt zelf stoppen of hier hulp bij zoeken. Zeker als je wilt stoppen met alcohol, GHB of heroïne, is het aan te raden om dit onder toezicht van een arts te doen. Zelfstandig stoppen kan namelijk gevaarlijk zijn. Informeer via GGD Zuid-Limburg of je huisarts waar je terecht kunt voor hulp.

Moeder en dochter samen buiten

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.