Goede voorbereiding bij kinderwens

Is mijn woonruimte geschikt?

Een praktische en veilige omgeving voor je baby is erg belangrijk. Direct na de geboorte heeft een baby niet veel ruimte nodig. Je kindje kan met gemak in een wiegje naast jullie bed liggen. Maar op een gegeven moment is een eigen kamertje wel prettig. Net als het hebben van voldoende ruimte voor een commode en een box. Is daar in je huidige huis ruimte voor? En hoe zit het met de buurt waar je woont? Is deze kindvriendelijk? Kortom, verbouwen of zelfs verhuizen na de geboorte is immers niet aan te raden. Daarom is dit misschien wel hét moment om over andere woonruimte na te denken.

 

Mocht je tijdens de zwangerschap onverwacht in een onhoudbare thuissituatie terecht komen waardoor thuishulp, aanpassingen aan de woning of het snel vinden van een andere huurwoning noodzakelijk is? Dan kun je in sommige dringende situaties een beroep doen op voorzieningen en regelingen van de gemeente of wooncorporatie. Denk hierbij aan het aanvragen van een urgentieverklaring of het krijgen van hulp bij het huishouden. Hier zijn echter wel strenge voorschriften voor die per gemeente verschillen.

 

Meer informatie hierover vind je op Regelhulp.nl of bij het Wmo Adviescentrum van jouw gemeente.

 

Welke kosten moet ik rekening mee houden?

Het krijgen van een baby verrijkt je leven, maar er hangt ook een prijskaartje aan. Al tijdens je zwangerschap maak je behoorlijk wat kosten, voor bijvoorbeeld de babyuitzet. Je kunt hierbij reken op gemiddeld zo’n 650 euro voor kleding, verzorgingsartikelen en het inrichten van de babykamer. Daarbij moet je nog rekenen op kosten voor de aanschaf van luiers, een box, autostoeltje, flesjes, babyfoon, traphekje, kinderstoel of kinderwagen.

 

Als je meer inzicht wilt in de kosten die een baby met zich meebrengt, bekijk dan eens de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek of het Nibud voor een uitgebreid advies. Zo heeft het CBS berekent dat de kosten van een kind neerkomen op gemiddeld zo’n 17% van het gezinsinkomen. Dat betekend dat bij een netto-inkomen van € 1700,- per maand, de kosten per kind € 289,- bedragen. Blijven jij en je partner werken, dan zullen jullie waarschijnlijk ook kosten kwijt zijn aan de kinderopvang. Voordeel is wel dat de kosten van broertjes en zusjes goedkoper uitvallen. Twee kinderen kosten gemiddeld 26 procent van het inkomen en drie kinderen 33 procent. Kinderspullen worden namelijk hergebruikt en krijgen zo een tweede of zelfs derde leven.

 

In het geval van een laag inkomen

Heb jij een laag inkomen en heb je daar hulp bij nodig? Dan kunnen de gemeente en organisaties zoals de Kredietbank Limburg jou wellicht helpen. Niet alleen met geld, maar ook met gratis advies, hulp en activiteiten. Voor meer informatie hierover bezoek je sittard-geleen.nlgemeentebeek.nlgemeentestein.nlbeekdaelensociaal.nl of de website van Kredietbank Limburg.

Vragen? Neem dan contact op!

Soms lopen de dingen niet zoals gehoopt. Samen met jou zoeken we naar een oplossing! Daarom kun je ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van jouw baby, peuter, kind en jongere. Wie wij zijn? Pedagogen, psychologen kind & jeugd en andere deskundigen. Wij werken in de regio Westelijke Mijnstreek actief samen met huisartsen, jeugdartsen en ketenpartners en denken graag met je mee (en vinden niets gek).

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

#opgroeienin046

Hulp nodig? Hallo zeggen? Of gewoon niks willen missen? Abonneer je dan nu!.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.